Πόση ώρα «επιβιώνει» ο κορωνοϊός και ο ιός της γρίπης στο δέρμα-Αναλυτικά η έρευνα

Σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα, ο νέος κορωνοϊός φαίνεται ότι μπορεί να επιβιώσει στο ανθρώπινο δέρμα για 9 ώρες τουλάχιστον, έναντι μόνο 1,8 ωρών του ιού της γρίπης.

Σημειώνεται ωστόσο ότι  και οι δύο ιοί αδρανοποιούνται ταχύτατα και αποτελεσματικά  κατόπιν πλυσίματος και απολύμανσης των χεριών.

Χρησιμοποιήθηκαν δείγματα δέρματος που ελήφθησαν από νεκροψίες ανθρώπων

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιατρικής του Κιότο, οι οποίοι δημοσίευσαν στο ιατρικό περιοδικό Clinical Infectious Diseases, τη σχετική έρευνα, για την επιβίωση του κορωνοϊού στο δέρμα,  χρησιμοποίησαν -για λόγους βιοηθικής- δείγματα δέρματος που έλαβαν από νεκροψίες ανθρώπων που είχαν πεθάνει το πολύ μια ημέρα πριν. Ακόμη και 24 ώρες μετά το θάνατο, σύμφωνα με τους Ιάπωνες επιστήμονες, το ανθρώπινο δέρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μόσχευμα, πράγμα που σημαίνει ότι διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος των λειτουργιών του.

Πολύ πιο ανθεκτικός ο νέος κορωνοϊός

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο νέος κορωνοϊός είναι πολύ πιο ανθεκτικός, καθώς επιβίωσε στο δέρμα για εννέα ώρες, έναντι μόνο 1,8 ωρών του ιού Α της γρίπης. Όταν οι δύο ιοί αναμίχθηκαν με βλέννα, ώστε να γίνει καλύτερη απομίμηση των συνθηκών όπου βρίσκονται τα ιικά σωματίδια κατά το βήχα ή το φτάρνισμα, τότε ο νέος κορωνοϊός επιβίωσε ακόμη περισσότερο, περίπου 11 ώρες, έναντι μόνο 1,7 ωρών του ιού της γρίπης.

Η κατάλληλη υγιεινή των χεριών οδηγεί στην ταχεία αδρανοποίηση του SARS-CoV-2

Οι ερευνητές ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι: «Η επιβίωση επί εννέα ώρες του SARS-CoV-2 στο ανθρώπινο δέρμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης μέσω επαφής, σε σύγκριση με τον ιό Α της γρίπης, πράγμα που επιταχύνει την πανδημία». Τόσο ο κορωνοϊός όσο και ο ιός της γρίπης στο δέρμα αδρανοποιήθηκαν τελείως μέσα σε 15 δευτερόλεπτα με τη χρήση απολυμαντικού διαλύματος με περιεκτικότητα αιθανόλης 80%. «Η κατάλληλη υγιεινή των χεριών οδηγεί στην ταχεία αδρανοποίηση του SARS-CoV-2 και μπορεί να μειώσει τον υψηλό κίνδυνο από τις λοιμώξεις λόγω επαφών» προσέθεσαν.

Για πόση ώρα επιβιώνει ο νέος κορωνοϊός στις επιφάνειες

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με προηγούμενη αμερικανική μελέτη, ο νέος κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει στις χάλκινες επιφάνειες μόνο για τέσσερις ώρες (λόγω των  αντιμικροβιακών ιδιοτήτων του χαλκού), στο χαρτόνι έως 24 ώρες, ενώ στις επιφάνειες από πλαστικό ή ανοξείδωτο χάλυβα έως 72 ώρες.Ερευνάται ακόμη, όπως αναφέρει και η νέα μελέτη, ένα κρίσιμο ζήτημα: Ποια είναι η ποσότητα των σωματιδίων του κορωνοϊού  που είναι αρκετή για να μεταδοθεί ο ιός σε άλλον άνθρωπο μετά από επαφή του ανθρώπινου δέρματος.

Προτεινόμενα για εσάς