Καμπανάκι Φάουτσι για την ασφάλεια των εμβολίων που ετοιμάζουν Κίνα και Ρωσία

Ο διακεκριμένος Αμερικανός λοιμωξιολόγος Δρ. Άντονι Φάουτσι  εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την ασφάλεια των εμβολίων που διατείνονται ότι έχουν ήδη έτοιμα για διανομή η Κίνα και η Ρωσία.

Στο πλαίσιο ομιλίας του ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, ο Δρ. Φάουτσι επεσήμανε την ανάγκη ελέγχου των εμβολίων που οι δύο χώρες ανακοίνωσαν ότι έχουν παρασκευάσει, ώστε να διαπιστωθεί η ασφάλειά τους, πριν διανεμηθούν για ευρεία χρήση από την κοινότητα. «Ελπίζω πραγματικά οι Κινέζοι και οι Ρώσοι να ελέγξουν τα εμβόλιά τους προτού τα χορηγήσουν σε οποιονδήποτε», δήλωσε, εκφράζοντας ουσιαστικά την αμφιβολία του για το αν Κίνα και Ρωσία ακολουθούν την ενδεδειγμένη διαδικασία ελέγχου της ασφάλειας των εμβολίων.

«Το να λέει κάποιος ότι διαθέτει ένα εμβόλιο έτοιμο για διανομή πριν καν να το έχει ελέγξει είναι, κατά τη γνώμη μου, προβληματικό για να μην πω κάτι περισσότερο», εκτίμησε ο διευθυντής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών, ο οποίος επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν θα χρειαστεί να εξαρτηθούν από άλλες χώρες για εμβόλια.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα πως ελπίζει να ξεκινήσει ήδη από τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο τη βιομηχανική παραγωγή δύο εμβολίων κατά της covid-19 τα οποία έχουν αναπτύξει ρωσικά κρατικά ερευνητικά κέντρα.

Η Μόσχα δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της. Πολλά εμβόλια κατά του κορωνοϊού που βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας έχουν δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, ανάμεσά τους και ένα κινεζικό το οποίο παράγουν από κοινού ένα κινεζικό, στρατιωτικό ερευνητικό ινστιτούτο και ο φαρμακευτικός όμιλος CanSino Biologics.

Στα τέλη Ιουνίου ο κινεζικός στρατός έδωσε άδεια για τη χρήση στις τάξεις του αυτού του εμβολίου, αν και ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι τελευταίες φάσεις των δοκιμών του.

Ο Φάουτσι απέφυγε να επικρίνει τις διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού για την εξάπλωση της πανδημίας

Παράλληλα, ο Φάουτσι αντιστάθηκε στις προσπάθειες ενός ένθερμου υποστηρικτή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μετατρέψει την κατάθεσή του για τον έλεγχο της πανδημίας του κορωνοϊού σε κριτική για τις διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

Στην κατάθεσή του ενώπιον υποεπιτροπής του Κογκρέσου για τον κορωνοϊό ο Φάουτσι συγκρούστηκε με τον Ρεπουμπλικάνο Τζιμ Τζόρνταν όταν αυτός τον ρώτησε αν εκτιμά πως πρέπει να περιοριστούν ή να απαγορευθούν οι διαδηλώσεις προκειμένου να ελεγχθεί η πανδημία στις ΗΠΑ. Όταν ο λοιμωξιολόγος απάντησε ότι δεν μπορεί να κάνει συστάσεις για τις διαδηλώσεις, ο Τζόρνταν του απάντησε: «Κάνετε κάθε είδους συστάσεις. Κάνετε συστάσεις για τα ραντεβού, για το μπέιζμπολ και ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς».

«Δεν θα εκφράσω γνώμη για τον περιορισμό οποιουδήποτε πράγματος», τόνισε ο Φάουτσι. «Απλώς σας ενημερώνω ποιος είναι ο κίνδυνος και μπορείτε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για αυτό. Θα πρέπει να αποφεύγετε τα μεγάλα πλήθη, όπου και να είναι αυτά», πρόσθεσε.

Σημειώνεται, ότι η κατάθεση του Φάουτσι στην υποεπιτροπή του Κογκρέσου πραγματοποιήθηκε στο τέλος ενός μήνα κατά τον οποίο οι θάνατοι από κορωνοϊό στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά σχεδόν 25.000, ενώ τα κρούσματα διπλασιάστηκαν σε τουλάχιστον 18 πολιτείες, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters. Συνολικά στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 4,5 εκατομμύρια κρούσματα covid-19 και περισσότεροι από 152.000 θάνατοι.

Προτεινόμενα για εσάς