Προειδοποίηση ΠΟΥ: «Οι νέοι δεν είναι άτρωτοι στον Covid-19. Μπορεί να μολυνθούν & να πεθάνουν» 

Οι νέοι «δεν είναι άτρωτοι» απέναντι στην Covid-19 και οφείλουν να τηρούν τις ίδιες προφυλάξεις με τον υπόλοιπο πληθυσμό, τόσο για να προστατευτούν οι ίδιοι, όσο και για να προστατεύσουν τους άλλους, επανέλαβε χθες ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Το είπαμε και το ξαναλέμε: οι νέοι μπορεί να μολυνθούν, οι νέοι μπορεί να πεθάνουν, οι νέοι μπορεί να μεταδώσουν τον ιό», τόνισε ο Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, θέλοντας να καταστήσει σαφές πως οι νέοι πρέπει επίσης να προσέχουν, τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους οικείους τους, αλλά και το κοινωνικό σύνολο.

«Φαίνεται ότι η αναζωπύρωση των κρουσμάτων σε ορισμένες χώρες οφείλεται εν μέρει στους νέους,που δεν προφυλάσσονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο», παρατήρησε.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν σχετικά τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ΑΠΕ-ΜΠΕ και AFP, τα κέντρα διασκέδασης, κυρίως τα night-club, είναι παράγοντες που ενισχύουν τη μετάδοση του ιού, τόνισε από την πλευρά της η Μαρία Βαν Κέρκχοβ, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ.

Οι νέοι θα έπρεπε να είναι «στην πρωτοπορία της αλλαγής» 

Ο Δρ Τέντρος επέμεινε ότι οι νέοι θα έπρεπε να είναι «στην πρωτοπορία της αλλαγής» συμπεριφοράς που επιτάσσει η πανδημία: να τηρούν τις αποστάσεις, να πλένουν τα χέρια, να φορούν μάσκα σε συνθήκες συνωστισμού.

Κατά κύριο λόγο, σε ευρωπαϊκές χώρες έχουν εντοπιστεί εστίες του νέου κοροναϊού σε περιοχές όπου οι νέοι, κάνοντας διακοπές, συχνάζουν σε μπαρ ή οργανώνουν υπαίθρια πάρτι σε παραλίες. Στον Καναδά, οι νέοι κάτω των 39 ετών αποτελούν πλέον την πλειονότητα των κρουσμάτων.