Κορωνοϊός: Αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του εμβολίου στην Οξφόρδη

Εντός της ημέρας, πιθανολογείται, πως θα έχουμε ανακοινώσεις για το εμβόλιο που ετοιμάζει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και αισιόδοξος εμφανίστηκε την Κυριακή, ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος ήταν και εκείνος, που έκανε γνωστό, ότι σήμερα Δευτέρα θα ανακοινωθούν τα στοιχεία από την πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής του, σημειώνοντας μάλιστα ότι τα αποτελέσματα θα είναι μάλλον ενθαρρυντικά.

«Θα μας δώσει μάλλον ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της παραγωγής εμβολίου δεν έχει βγει εμβόλιο, δεν έχει γίνει η ανακάλυψη και η τεκμηρίωση της ανακάλυψης σε διάστημα οκτώ μηνών. Με την προϋπόθεση ότι οι ανακοινώσεις θα επιβεβαιωθούν στην τελική φάση των δοκιμών και ότι θα διασφαλισθεί ότι υπάρχει σχετική αποτελεσματικότητα του εμβολίου και ασφάλεια, τότε το εμβόλιο πιθανώς να το έχουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο κ. Μόσιαλος.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, ο καθηγητής εξήγησε ότι αυτό σημαίνει ανακοινώσεις μέσα σε 6 με 8 εβδομάδες, μετά να δώσουν οι αρμόδιοι οργανισμοί το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία του εμβολίου, να γίνει η παρασκευή του φαρμάκου, που σημαίνει ότι σε ορισμένες αγορές ενδεχομένως να υπάρχει πλέον στο τέλος της χρονιάς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη διαπραγματεύεται, όπως είπε, ο κύριος Μόσιαλος, με τις φαρμακευτικές εταιρείες, για να το έχουν τα κράτη μέλη της.