Αναμενόμενη η αύξηση κρουσμάτων με το άνοιγμα των συνόρων, αλλά μπορεί να παραμείνει ελεγχόμενη

Η αύξηση των κρουσμάτων,  τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας, ήταν αναμενόμενη, αλλά ήταν μικρή, τόνισε σε μία ενδιαφέρουσα παρεμβαση του, ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος.

Αναλύοντας ποιοτικά τα δεδομένα, ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε πως η μέση ηλικία των ασθενών και η μέση ηλικία όσων νοσηλεύονται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ είναι πλέον χαμηλότερες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες στατιστικές τον Απρίλιο και το Μάιο. «Αυτό δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι έχουν μάθει να παίρνουν τα μέτρα τους και προστατεύονται περισσότερο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο με το άνοιγμα των συνόρων και την έναρξη της τουριστικής περιόδου είναι πιθανόν να δούμε και περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων. Ωστόσο, τονίζει, «σημασία έχει να μην έχουμε μεγάλη αύξηση στις ευπαθείς ομάδες και στους τουριστικούς προορισμούς αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας».

Προειδοποίησε, μάλιστα,  πως η επάνοδος στην κανονικότητα «δεν μπορεί να γίνει χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως ρίσκο» αλλά εκτίμησε ότι το ρίσκο θα είναι μικρό αν όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προστατεύονται. Αντιθέτως, όπως είπε ο καθηγητής του LSE,  «το ρίσκο θα είναι μεγάλο αν υπάρχει κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας».

Συμπερασματικά, όπως τόνισε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος:

α) Η επάνοδος στην κανονικότητα δεν μπορεί να γίνει χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως ρίσκο.
β) Το ρίσκο θα είναι μικρό αν όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προστατεύονται. γ) Το ρίσκο θα είναι μεγάλο αν υπάρχει κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας. Θα αυξηθεί ο αριθμός των ανέργων και τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη μακροχρόνια ανεργία. Θα υπάρχει επίπτωση στα δημόσια οικονομικά και υποχρηματοδότηση ζωτικών δημοσίων υπηρεσιών και του συστήματος υγείας. Επομένως θα ενταθούν τα προβλήματα υγείας που δεν σχετίζονται με τον ιό.
δ) Το ρίσκο μπορεί να μετριαστεί αρκετά αν συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα φυσικής απόστασης και αν φοράμε μάσκες όταν χρειάζεται και ειδικά σε κλειστούς χώρους. Και να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής παντού και πάντοτε.