Ο Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί γιατί δεν περιμένουμε πολλά "εισαγόμενα" κρούσματα, παρά το ρίσκο του ανοίγματος των συνόρων

Για τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοιού λόγω τουρισμού μίλησε σε συνέντευξή του ο Ηλίας Μόσιαλος, εξηγώντας γιατί δεν αναμένονται πολλά κρούσματα από το εξωτερικό το επόμενο διάστημα.

Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE και σύμβουλος της κυβέρνησης Μητσοτάκης εμφανίστηκε σχετικά καθησυχαστικός για το επικείμενο άνοιγμα των συνόρων και τους φόβους για νέα κρούσματα covid-19 λόγω της άρσης των εν λόγω μέτρων.3

Σε συνέντευξή του ston Ant1, ο  Hλίας Μόσιαλος τόνισε πως «παίρνουμε ένα μεγάλο ρίσκο που ανοίγουμε τα σύνορα και ενθαρρύνουμε την τουριστική περίοδο. Δεν είμαστε μόνο εμείς που το κάνουμε αυτό, το κάνουν σχεδόν όλες οι χώρες στη νότια Ευρώπη που μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο από τον τουρισμό».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει «πραγματικό πρόβλημα», ο κ. Μόσιαλος επεσήμανε πως «η πανδημία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες με ορισμένες εξαιρέσεις είναι υπό σημαντικό έλεγχο. Δεν έχει εξαλειφθεί, υπάρχουν κρούσματα, αλλά έχουν μειωθεί οι θάνατοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έχουν μάθει πλέον να προστατεύονται. Παίρνουν τα μέτρα τους. Αυτό ήταν κάτι που σημαντικό που πήραμε τους προηγούμενους μήνες».

Ο καθηγητής υπογράμμισε επίσης πως «Τώρα την ελέγχουμε περισσότερο σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο με δυο εξαιρέσεις. Την Σουηδία και τη Μεγάλη Βρετανία όπου ο αριθμός των θανάτων είναι μεγάλος ακόμα».

«Δεν περιμένουμε πάρα πολλά κρούσματα να μας έρθουν το επόμενο διάστημα εκτός φυσικά άμα σταματήσει ο έλεγχος από τις άλλες χώρες και αρχίσουμε και βλέπουμε ένα σημαντικό αριθμό κρουσμάτων. Κάτι τέτοιο όμως δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή» κατέληξε ο κ. Μόσιαλος.