12 κρούσματα κορωνοϊού σε πτήση από Ντόχα - Σε καραντίνα και οι 91 επιβάτες. 19 τα συνολικά κρούσματα στη χώρα

Αναστέλλονται μέχρι και τις 15 Ιουνίου οι πτήσεις από και προς το Κατάρ

Αύξηση κρουσμάτων δείχνουν τα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, καθώς τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν είναι 19. Ωστόσο, τα 12 εξ αυτών είναι “εισαγόμενα” μέσω πτήσης από τη Ντόχα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε πριν λίγο ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποιεί την ακύρωση πτήσεων από και προς το Κατάρ μέχρι και τις 15 Ιουνίου 2020, ενώ ενημερώνει πως στη χθεσινή πτήση της Qatar Airlines, από την Ντόχα προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», βρέθηκαν 12 θετικά δείγματα κατόπιν της διενέργειας του προβλεπόμενου ελέγχου για τη νόσο Covid-19 που πραγματοποιήθηκε στους 91 επιβαίνοντες από τα υγειονομικά κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Όπως συνεχίζει η ανακοίνωση, 9 από τους θετικούς επιβάτες είναι υπήκοοι Πακιστάν, προερχόμενοι από την πόλη Γκουχράτ, με άδεια διαμονής στην Ελλάδα, 2 Έλληνες υπήκοοι προερχόμενοι από την Αυστραλία και ένα 1 άτομο ιαπωνικής υπηκοότητας, μέλος ελληνοϊαπωνικής οικογένειας.

“Σύμφωνα με το ισχύον πρωτόκολλο για όσους εισέρχονται στη χώρα αεροπορικώς, όλοι οι επιβάτες είχαν μεταφερθεί μετά τον έλεγχο και μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπου και θα παραμείνουν οι μεν θετικοί για 14 ημέρες και οι υπόλοιποι, των οποίων το τεστ ήταν αρνητικό, για 7 ημέρες ως στενές high και low risk επαφές, σύμφωνα και με τις οδηγίες του εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Στους αρνητικούς θα επαναληφθεί το τεστ μετά την παρέλευση του 7ημέρου.” αναφέρει επιπλέον η ανακοίνωση.

Τα υπόλοιπα 7 από τα 19 συνολικά σημερινά κρούσματα εντοπίζονται στις εξής περιοχές: 2 στον Εχίνο, 2 στο Σουφλί, 1 στην Αλεξανδρούπολη, 1 στη Θεσσαλονίκη και 1 στην Αθήνα.

 

Η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 2937 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 55.3% είναι άνδρες.

Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 179 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.

Από το σύνολο των 2937 κρουσμάτων, 651 (22.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1695 (57.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 48 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 185.590 κλινικά δείγματα.

 

Ξεκίνησε η διεξαγωγή τεστ αντισωμάτων σε όλους τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Με σημερινή επίσης ανακοίνωση, ο ΕΟΔΥ γνωστοποίησε την διεξαγωγή τεστ αντισωμάτων σε όλους τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

“Το Υπουργείο Υγείας έχει ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία των επαγγελματιών υγείας, που αποτελούν την εμπροσθοφυλακή του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς και των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό, εξασφάλισε αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων που θα διεξαχθεί, κατ’ αρχάς, στους επαγγελματίες υγείας και σε όλους τους εργαζόμενους που υπηρετούν στο Ε.Σ.Υ..

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, οι Υγειονομικές Περιφέρειες και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, σε συνεργασία με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ξεκίνησαν από χθες τη διεξαγωγή του τεστ αντισωμάτων στους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στις Τοπικές Ομάδες Υγείας και στα Τοπικά και Περιφερειακά Ιατρεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής και εντός του Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί σε όλες τις υγειονομικές δομές των 7 ΥΠΕ της χώρας.

Το τεστ αντισωμάτων αφορά, πέρα των επαγγελματιών υγείας και του μόνιμου προσωπικού των δομών, πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (αποσπασμένοι-μετακινημένοι υπάλληλοι, συμβασιούχοι, συνεργεία καθαρισμού, υπηρεσίες security, υπεργολάβοι κλπ.), οι οποίοι θα μπορούν να το κάνουν στον φορέα που υπηρετούν σήμερα.

Εκτός από τις δομές παροχής υπηρεσιών Υγείας, τεστ αντισωμάτων θα διεξαχθούν και σε προσωπικό δομών που υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας, όπως, για παράδειγμα, στους εργαζόμενους σε δομές του ΟΚΑΝΑ, στο προσωπικό των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, καθώς και σε εργαζόμενους σε αποκεντρωμένες δομές των Ψυχιατρείων (ξενώνες, οικοτροφεία).

Η συμμετοχή στο τεστ αντισωμάτων είναι εθελοντική για όλους τους εργαζόμενους. Η αιμοληψία θα γίνεται στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, στο πλαίσιο λειτουργίας των τακτικών ιατρείων και τα δείγματα θα αποστέλλονται είτε στο πλησιέστερο Νοσοκομείο που υπάρχει εγκατεστημένος αναλυτής, είτε στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Η συλλογή των αποτελεσμάτων θα γίνεται με μέριμνα κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας. Τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς.”