Χαρδαλιάς: "Μπλόκο" σε ταξιδιώτες από χώρες με πολλά κρούσματα - Όλες οι λεπτομέρειες για πτήσεις-νησιά

Προ των πυλών ανακοίνωσε ότι βρίσκεται το επόμενο στάδιο άρσης των μέτρων ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Δίνοντας χρονοδιάγραμμα, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ανέφερε πως από τη Δευτέρα 25 Μαΐου επιτρέπεται η μετακίνηση από και προς τα νησιά ενώ θα ανοίξει και η εστίαση.

Τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν επίσης εάν και πως θα ανοίξουν από 1η Ιουνίου τα Δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Όπως σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, τα πράγματα έχουν κυλήσει απολύτως ομαλά και η εμπειρία ήταν θετική από  το άνοιγμα Λυκείων και Γυμνασίων.

Αναφερόμενος στις χθεσινές ανακοινώσεις από τον υπ. Τουρισμούς για το σχέδιο «Restart Tourism» για την επανεκκίνηση του Τουρισμού, ο Υφυπουργός επεσήμανε τις κομβικές ημερομηνίες:

  1. Στις 25 Μαΐου θα επιτρέπεται το yachting.
  2. Την 1 Ιουνίου ανοίγουν τα κάμπινγκ και τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία.
  3. Στις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν τα υπόλοιπα καταλύματα και ξεκινάει το πρώτο στάδιο απελευθέρωσης ταξιδίων στην Ελλάδα για επισκέπτες από το εξωτερικό στη Αθήνα.
  4. Την 1 Ιουλίου θα γίνει πλήρη απελευθέρωση για τις αφίξεις από το εξωτερικό όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας.

«Από την απελευθέρωση των αφίξεων από το εξωτερικό, θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και οι οποίες θα ανακοινωθούν εγκαίρως και θα παρακολουθούνται βάση αυτών των χαρακτηριστικών», πρόσθεσε ο Υφυπουργός.

«Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουμε μιας και οι δειγματοληψίες και οι έλεγχοι θα είναι και ενδελεχείς και αυστηροί όπου χρειαστεί, προκειμένου να παραμείνει ασφαλής ο γενικός πληθυσμός μας, οι Έλληνες πολίτες» τόνισε.

 

Για τις πτήσεις

Μέχρι 21 Μαΐου η καραντίνα 

Αναφορικά με τις πτήσεις υπενθύμισε ότι η υφιστάμενη διαδικασία, το τεστ και η καραντίνα, συνεχίζεται μέχρι τις 21 Μαΐου και η εν λόγω διαδικασία εγγυάται τον πλήρη έλεγχο των πτήσεων ανακοίνωσε ο Υφυπουργός.

Η Πολιτική Προστασία συνεχίζει τον πλήρη έλεγχο των εισερχόμενων πτήσεων προς την Ελλάδα και τα εισερχόμενα κρούσματα έχουν σχεδόν εξαλειφθεί.

Από τις 13 Μαΐου μόνο 1 τεστ ταξιδιώτη από κορωνοϊο

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 13 Μαΐου μόνο ένα τεστ ταξιδιώτη από το εξωτερικό ήταν θετικό σε 21 πτήσεις και συνολικά 2236 επιβάτες που προσγειώθηκαν στη χώρα.

Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες έφτασαν 3 πτήσεις από Γερμανία με 548 επιβάτες, αρκετοί εκ των οποίων ήταν τράνζιτ από πιο βαριά πληγείσες χώρες. Τα τεστ όλων τους ήταν αρνητικά.

 

Για τα νησιά

Όσον αφορά στα νησιά, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει μεριμνήσει για σχέδιο σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα Covid-19 σε τουρίστα.

Υποχρεωτικός ορισμός συνεργαζόμενου γιατρού σε κάθε κατάλυμα

Στα επιπλέον μέτρα, εντάσσεται η υποχρεωτική συνεργασία των καταλυμάτων με γιατρό και η ύπαρξη συντονιστή για τον κορωνοϊό σε κάθε κατάλυμα. Σε κάθε περιφέρεια και νησί θα υπάρχουν ειδικοί χώροι καραντίνας.

Ανά πάσα στιγμή έτοιμος μηχανισμός για διακομιδή ασθενούς

Μάλιστα, θα προβλέπεται και η διακομιδή ασθενούς αν χρειαστεί, με βάση το σχέδιο που έχει ήδη εκπονηθεί το προηγούμενο διάστημα σε περίπτωση κρούσματος σε κατοίκους νησιών.

Στόχος είναι ο χρόνος μεταφοράς ασθενών σε μεγαλύτερες δομές υγείας να είναι μικρότερος των δύο ωρών. Για αυτόν τον λόγο, αναβαθμίζονται και οι δομές υγείας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Πρόσθετες παροχές για τα μικρά νησιά

Για τα μικρά νησιά έχει προβλεφθεί ενίσχυση των υπαρχουσών δομών υγείας, επιπλέον κλίνες και δομές για τεστ.

Ειδικοί χώροι καραντίνας ανά χώρα και νησί

Τέλος, προανήγγειλε τη δημιουργία ειδικών χώρων καραντίνας ανά Περιφέρεια και ανά νησί.

 

Διαβάστε ακόμα: Κορωνοϊός: Δύο θάνατοι, τρία νέα κρούσματα – Προειδοποιήσεις Τσιόδρα για «βέβαιο δεύτερο κύμα»

Προτεινόμενα για εσάς