Κορωνοϊός: Δύο θάνατοι, τρία νέα κρούσματα - Προειδοποιήσεις Τσιόδρα για "βέβαιο δεύτερο κύμα"

Οι ασθενείς που βρίσκονται σε ΜΕΘ είναι 21

Μόλις τρία νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφησαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρας μας όπως ανακοίνωσε στην σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Σωτήρης Τσιόδρας.

2.853 το σύνολο των κρουσμάτων

Το σύνολο των ασθενών με covid-19 ανέρχεται πλέον στους 2.853. Από αυτούς, το 55% είναι άνδρες. 612 κρούσματα κορωνοϊού σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.436 με ήδη γνωστό κρούσμα.

21 ασθενείς σε ΜΕΘ

21 ασθενείς με κορωνοϊό παραμένουν διασωληνωμένοι, με ενδιάμεση ηλικία τα 72 έτη. Από αυτούς, 8 είναι γυναίκες, ενώ το 95,2% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Ως σήμερα, 98 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

168 ο νεκροί

Αναφορικά με τους θανάτους από κορωνοϊό, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε άλλους δύο, με τον αριθμό των θυμάτων στη χώρα να ανέρχεται σε 168 συνολικά.

49 από τα θύματα ήταν γυναίκες. Το σύνολο των νεκρών είχε ενδιάμεση ηλικία 76 έτη, ενώ ένα 94% αυτών εμφάνιζε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 144.078 κλινικά δείγματα.

«Βέβαιο» ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας προειδοποίησε ακόμη πως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας και πως το δεύτερο κύμα του ιού είναι βέβαιο ότι θα έρθει, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ECDC.

«Το απαγορευτικό οδήγησε σε μείωση των λοιμώξεων σε πάρα πολλές χώρες» είπε ο κ. Τσιόδρας, ωστόσο, όπως παρατήρησε με δεδομένο το χαμηλό ποσοστό ανοσίας, είναι «βέβαιο το δεύτερο κύμα».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε ελληνική μελέτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία έδειξε «σημαντική έκπτωση των εσωτερικών λειτουργιών σε ενήλικες ασθενείς» που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό. Στην έρευνα αυτή παρατηρήθηκε μείωση της όσφρησης στο 64% των ασθενών.

Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος, οι κορωνοϊοί συχνά προσβάλουν το οσφρητικό επιθήλιο και συγκεκριμένα το «ένζυμο πόρτα» του οργανισμού προκειμένου να εισέλθει ο ιός στο σώμα μας. Αυτός είναι πιθανότατα και ο λόγος που τα παιδιά νοσούν λιγότερο από τον νέο κορωνοϊό. Φαίνεται πως τα παιδιά έχουν λιγότερο ανεπτυγμένους τους υποδοχείς αυτούς, κάτι που συμβάλει στην μείωση των λοιμώξεων από τον κορωνοϊό. Η ανακάλυψη που προέρχεται από τα παιδιά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη από τον κορωνοϊό, με την ανάπτυξη κάποιου φάρμακου.

Χαρδαλιάς: Ενα τεστ ταξιδιώτη θετικό σε 21 πτήσεις από το εξωτερικό από τις 13 Μαΐου

Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, από τις τις 13 Μαΐου μέχρι σήμερα μόνο ένα τεστ ταξιδιώτη από το εξωτερικό ήταν θετικό σε 21 πτήσεις και συνολικά 2236 επιβάτες.

Προ των πυλών το επόμενο στάδιο άρσης των μέτρων 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επεσήμανε πως το επόμενο στάδιο άρσης των μέτρων βρίσκεται προ των πυλών και πως τη Δευτέρα θα παρθεί η απόφαση για τα Δημοτικά Σχολεία, ενώ επανέλαβε τις ημερομηνίες για την επανεκκίνηση του τουρισμού.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι θα υπάρχει συνεργαζόμενος γιατρός σε κάθε κατάλυμα, ενώ προανήγγειλε τη δημιουργία ειδικών χώρων καραντίνας ανά Περιφέρεια και ανά νησί.

Υπενθυμίζεται ότι στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για τα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε πως εάν ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, μαζί τους θα ανοίξουν και οι οι παιδικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Παράλληλα ο κύριος Πέτσας αναφερόμενος στα εργασιακά τόνισε πως η κυβέρνηση στηρίζει την εργασία, προτιμά μισθό και όχι επίδομα ανεργίας.

Προτεινόμενα για εσάς