Κορωνοϊός: 4 νέα κρούσματα, κανένας νέος θάνατος - Τι γίνεται με εμβόλια και σχολεία

Κανένας νέος θάνατος και μόλις 4 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Τα σημερινά στοιχεία

4 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα, με το σύνολο των θετικών στον ιό να ανέρχεται σε 2.840. Από αυτούς, 55,1% είναι άνδρες, ενώ 616 περιστατικά σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.475 με ήδη γνωστό κρούσμα.

22 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ 165 είναι οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους. Κανένας θάνατος δεν έχει καταγραφεί το τελευταίο 24ωρο. Μέχρι σήμερα 95 ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό, πήραν εξιτήριο από τις ΜΕΘ. Συνολικά, έχουν πραγματοποιηθεί 136.001 κλινικά δείγματα για την διάγνωση του κορωνοϊού στη χώρα μας

Μέχρι σήμερα, 320.816 θάνατοι έχουν διαπιστωθεί παγκοσμίως από τον κορωνοϊό, με τους περισσότερους από τους μισούς στην Ευρώπη.

Τί γίνεται με τα εμβόλια

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως αυτή τη στιγμή «τρέχουν» 8 διαφορετικά εμβόλια ενάντια στον κορωνοϊό, με ισάριθμες διαφορετικές τεχνολογίες. Όπως είπε, βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή 10 κλινικές έρευνες σε ανθρώπους, ενώ δύο εξ αυτών βρίσκονται στη φάση 2, δηλαδή αναμένεται να χορηγηθούν τα εμβόλια σε περισσότερους υγιείς εθελοντές. Ο λοιμωξιολόγος ανέφερε πως πραγματοποιούνται επιπλέον 110 προγράμματα εμβολίων.

Αναφερόμενος σε αμερικανική έρευνα εμβολίου η οποία και εξήγαγε εξαιρετικά αποτελέσματα, ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα, οι άνθρωποι στους οποίους χορηγήθηκε το εμβόλιο ανάπτυξαν αντισώματα σε επίπεδα ανάλογα με εκείνους που ανάρρωσαν από τον κορωνοϊό. Το εμβόλιο βασίζεται σε νέα τεχνολογία όπου μόρια Messenger RNA κατευθύνουν τον οργανισμό στη δημιουργία των αντισωμάτων. Ο κ. Τσιόδρας έχει αναφερθεί και στο παρελθόν στην τεχνολογία αυτή εμβολίου που μοιάζει ιδιαίτερα αποτελεσματική ενάντια στον κορωνοϊό. Όπως είπε, ευρύτερης κλίμακας μελέτες, με περισσότερα άτομα θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο.

Ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε για μια ακόμη φορά πως είναι πιθανό να έχουμε ένα εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό ως το τέλος του χρόνου ή τις αρχές του 2021, ενώ επεσήμανε πως απαιτείται μεγάλη προσοχή να ώστε μην γίνονται βιαστικά οι προσπάθειες για τα εμβόλια.

Για το άνοιγμα των σχολείων

Στην επιστροφή των μαθητών στα σχολεία αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Σωτήρης Τιόδρας, λέγοντας ότι αποτελεί σύνθετο δίλημμα με πολλά θετικά και ορισμένες ενστάσεις, προσθετοντας ότι τα οφέλη είναι περισσότερα από την επιστροφή τους στις αίθουσες.

«Πέραν των επιστημονικών δεδομένων πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους» τόνισε ο κ. Τσιόδρας, εξηγώντας πως η επιστήμη δεν είναι ντετερμινιστική και «δεν έχει καταλήξει σε συμπεράσματα της τάξης του 100% για την ασφάλεια» των παιδιών.

Χαρδαλιάς: Την Δευτέρα οι αποφάσεις για τα Δημοτικά σχολεία

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για την πορεία που έχει κάνει η Ελλάδα και την ομαλότητα με την οποία αίρονται τα μέτρα.

«Το δεύτερο βήμα άρσης μέτρων κορωνοϊού προχωρά ομαλά στην χώρα μας. Προβλήματα υπάρχουν μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Η πρόοδος που κάνει η Ελλάδα κάνει τον γύρο του κόσμου και σχολιάζεται σε διεθνή Μέσα», ανέφερε.

«Από την Δευτέρα 25 Μαΐου ανοίγουν οι χώροι εστίασης και επιτρέπονται τα ταξίδια με πλοία από και προς τα νησιά με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Την Δευτέρα επίσης αναμένεται να παρθούν οι αποφάσεις για τα σχολεία», συνέχισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Κλείνοντας, ο υφυπουργός ανέφερε: «Η μέχρι σήμερα πορεία μας είναι θετική και η χώρα μας μνημονεύεται ως παράδειγμα προς μίμηση σε όλο τον κόσμο. Συνεχίζουμε να τηρούμε τους κανόνες ασφαλείας. Δεν πρέπει για κανέναν λόγο να χαλαρώσουμε. Έτσι προστατεύουμε όλους όσους αγαπάμε».