Διεθνής έρευνα αποκαλύπτει, πότε τελειώνει η πανδημία στην Ελλάδα - Πίνακες για όλες τις χώρες

Η 13η Ιουλίου είναι, σύμφωνα με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, η ημερομηνία εξόδου της Ελλάδας από την πανδημία του κορωνοϊού.

Στο μοντέλο που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες, φαίνεται η ημερομηνία καμπής, που για τη χώρα μας ήταν η 30ή Μαρτίου, καθώς και εκείνες της εξάλειψης της νόσου κατά 97% και κατά 99%, που για την Ελλάδα είναι η 9η και η 25η Μαΐου, αντίστοιχα.

Ωστόσο, όπως τονίζεται στην έρευνα του εν λόγω πανεπιστημίου, οι πανδημικοί κύκλοι ζωής ποικίλλουν ανάλογα με τις χώρες και ενδέχεται να υπάρχουν διαφορετικά μοτίβα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Για παράδειγμα, στις 21 Απριλίου η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωνε την επέκταση των μέτρων περιορισμού των πολιτών, ενώ την ίδια ημέρα η Ιταλία ανακοίνωνε σχέδιο σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας από τις 4 Μαΐου.

Με βάση λοιπόν τη συγκεκριμένη μεθοδολογία, αλλά και επιβεβαιωμένα μαθηματικά μοντέλα, οι επιστήμονες από τη Σιγκαπούρη προσπαθούν να δείξουν σε ποια φάση της εξέλιξης της πανδημίας βρίσκονται οι χώρες του κόσμου και πότε αναμένεται αυτή να τελειώσει.

Ωστόσο οι επιστήμονες τονίζουν, πως λόγω της εξελισσόμενης φύσης της πανδημίας και πιθανών διαφορετικών πολιτικών προσεγγίσεων από ορισμένες κυβερνήσεις, η καμπύλη της πανδημίας, το σημείο καμπής και οι ημερομηνίες λήξης θα επανεκτιμώνται διαρκώς.

Σύμφωνα λοιπόν με τις αναλύσεις τους, το σημείο καμπής για την πανδημία σε ολόκληρο τον πλανήτη συνολικά, ήταν η 11η Απριλίου, ενώ την 30η Μαρτίου καταγράφηκε το 97% των κρουσμάτων και συνεπώς, βάσει των μοντέλων τους, το 99% θα καταγραφεί την 17η Ιουνίου και το τέλος της πανδημίας αναμένεται στις 9 Δεκεμβρίου του 2020.

Οι πίνακες με τις εκτιμήσεις ανά χώρα

siga1.jpg
siga2.jpg
siga3.jpg
siga4.jpg