Gilead Sciences: Θετικά τα αποτελέσματα δοκιμών του πειραματικού φαρμάκου remdesivir σε ασθενείς με κορωνοϊό

Η Gilead Sciences ανακοίνωσε σήμερα (Τετάρτη 29/04) θετικά αποτελέσματα από δύο κλινικές δοκιμές του πειραματικού φαρμάκου remdesivir σε ασθενείς που νοσούν σοβαρά από κορωνοϊό.

Η μελέτη παρακολούθησε δύο ομάδες ασθενών που νοσηλεύτηκαν με Covid-19. Η μία ομάδα έλαβε 5-ημέρα θεραπεία με remdesivir, ενώ η άλλη πήρε το φάρμακο για 10 ημέρες. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς και στις δύο ομάδες θεραπείας πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

 

Αρνητικά αποτελέσματα για το remdesivir της Gilead

 

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον το 52% των συμμετεχόντων που έλαβαν τη μία από τις δύο θεραπείες, έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από 14 ημέρες θεραπείας και τουλάχιστον το 53% αυτών των ασθενών αναφέρθηκε ότι σημείωσαν “κλινική ανάρρωση”.

  • Σύμφωνα με τη μελέτη, το φάρμακο έδειξε καλύτερα αποτελέσματα σε ασθενείς που βρίσκονταν σε προγενέστερη φάση της νόσου, σε σχέση με άλλους που είχαν ήδη νοσήσει βαρύτερα.

“Πολλές ταυτόχρονες μελέτες βοηθούν στην καλύτερη εκτίμηση για το εάν το remdesivir είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για τον COVID-19”, δήλωσε ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Gilead, Merdad Parsey. “Η μελέτη καταδεικνύει την δυνατότητα ορισμένων ασθενών να υποβληθούν σε πενθήμερη αγωγή, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των ασθενών που θα μπορούσαν να λάβουν θεραπεία με τα τρέχοντα αποθέματα remdesivir”.

Λίγα λεπτά πριν από την ανακοίνωση των δεδομένων, η Gilead ανακοίνωσε επίσης ότι μια κλινική δοκιμή που διεξήχθη υπό την επίβλεψη της κυβέρνησης, η οποία αξιολόγησε το remdesivir σε ασθενείς που νοσούν σοβαρά από κορωνοϊό, πέτυχε τον κύριο στόχο της μελέτης. 

Αυτή η μελέτη διεξάγεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με αυτήν τη δοκιμή.

Πηγή: Economico.gr