Ποιο είναι το νέο ελπιδοφόρο φάρμακο στο οποίο αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Σε ένα νέο αντι-ιϊκό φάρμακο, που δοκιμάζεται, κατά του κορωνοϊού, αναφέρθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέωσης στο υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. 

Πρόκειται για το φάρμακο EIDD-2801, για το οποίο έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι δοκιμές σε ζώα (ποντίκια) και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Εάν οι δοκιμές επαληθεύσουν τις προσδοκίες, το φάρμακο αναμένεται, ότι θα αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου, ενώ ενδέχεται να έχει και τη μορφή χαπιού.

Ο κ. Τσιόδρας χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα για το πειραματικό χάπι που αναπτύσσει επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Emory στις ΗΠΑ, το οποίο βάσει των προκαταρκτικών ερευνητικών δεδομένων δείχνει να μπορεί να μειώσει τη σοβαρή βλάβη που προκαλεί στους πνεύμονες ο κορωνοϊός.

Το EIDD-2801, έχει ήδη δοκιμασεί καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων του πνεύμονα και σε ποντίκια, και φαίνεται να μπορεί να αποτρέψει τη σοβαρή πνευμονία και τον θάνατο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, όταν το φάρμακο χορηγείται ως θεραπεία 12 ή 24 ώρες μετά την έναρξη της λοίμωξης, μπορεί να μειώσει τον βαθμό πνευμονικής βλάβης και απώλειας βάρους σε ποντίκια. Αυτό το παράθυρο ευκαιρίας δε, αναμένεται να είναι αναλογικά μεγαλύτερο στους ανθρώπους γιατί η περίοδος έναρξης της νόσου επεκτείνεται.

Ο επικεφαλής της μελέτης, όπως τόνισε ο κος Τσιόδρας, δήλωσε ότι το φάρμακο «όχι μόνο έχει υψηλές δυνατότητες για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19, αλλά φαίνεται επίσης αποτελεσματικό για τη θεραπεία άλλων σοβαρών λοιμώξεων κορωνοϊού».

Θυμίζουμε, ότι στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης της Παρασκευής 24 Απριλίου 2020, ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας, για τον έλεγχο της διάδοσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην χώρα μας, Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 27 νέα κρούσματα και 5 ακόμη θανάτους, από κορωνοϊό.

Τα κρούσματα συνολικά στην χώρα μας, ανέρχονται πλέον σε 2.490 και οι νεκροί της πανδημίας στην Ελλάδα, είναι πια 130, ενώ 48 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ένω άλλοι 60 έχουν καταφέρει να εξέλθουν από αυτές, με την αποθεραπεία τους, να προχωρά και την κατάσταση της υγείας τους, να βελτιώνεται σταθερά.