«Πρόβατα επί σφαγή» οι ηλικιωμένοι - Πληθαίνουν οι καταγγελίες για τους «σιωπηλούς θανάτους» ανά τον κόσμο

Στη Βρετανία η πανδημία έχει προκαλέσει τουλάχιστον 11.000 θανάτους στα νοσοκομεία, έναν από τους βαρύτερους απολογισμούς στην Ευρώπη. Ωστόσο, τα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώνονται καθημερινά δεν υπολογίζουν τους νεκρούς σε οίκους ευγηρίας.  Εκπρόσωποί τους, καταγγέλουν πλέον ανοικτά τους πολυάριθμους «σιωπηλούς θανάτους» που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός και δεν περιλαμβάνονται στους επίσημους απολογισμούς, ενώ καυτηρίασαν και την έλλειψη εξοπλισμού.

Οι ηλικιωμένοι έχουν «εγκαταλειφθεί ως πρόβατα επί σφαγήν», κατήγγειλε σήμερα η βαρόνη Ρος Άλτμαν που προασπίζεται εδώ και δεκαετίες τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους. Σε άρθρο που δημοσιεύεται στην Daily Mail, κάνει λόγο για «κρυμμένους σιωπηλούς θανάτους».

Κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για την πανδημία χθες, Δευτέρα, ο ιατρικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, Κρις Ουίτι, εκτίμησε πως περίπου το 13,5% των οίκων ευγηρίας είχαν περιστατικά κορωνοϊού.

Στις άλλες χώρες

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε πέντε χώρες, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η Βρετανία, σχεδόν τα μισά θύματα του ιού βρίσκονται σε οίκους ευγηρίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε μια ομάδα της Οικονομικής Σχολής του Λονδίνου (London School of Economics) σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Βέλγιο και Γαλλία), ποσοστό 42% έως 57% του συνόλου των θανάτων που συνδέονται με τον ιό ήταν ένοικοι οίκων ευγηρίας.

Υψηλότερος κατα 15% ο απολογισμός των θυμάτων

Την ίδια στιγμή, στην Βρετανία τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, δείχνουν ότι η COVID-19 είχε προκαλέσει 217 θανάτους έως τις 3 Απριλίου σε οίκους ευγηρίας της Αγγλίας και της Ουαλίας.

Συνολικά, σύμφωνα με το Reuters, η πανδημία είχε προκαλέσει μέχρι τότε 6.235 θανάτους, δηλ. 15% περισσότερους από εκείνους που είχαν καταγραφεί στα νοσοκομεία.

Οι επαγγελματίες ανησυχούν για τον αριθμό θυμάτων, που έκτοτε έχει ανέλθει σε δυσθεώρητα ύψη, με την ομοσπονδία Care England να κάνει λόγο την περασμένη εβδομάδα για περίπου 1.000 θανάτους.

Διευθυντής μιας διαχειριστικής εταιρίας, ο Ντέιβιντ Μπίαν, δήλωσε σήμερα στο BBC ότι ένα τρίτο του δικτύου οίκων ευγηρίας που διαχειρίζεται η εταιρία του έχει πληγεί, καταγράφοντας τουλάχιστον 300 θανάτους που θα μπορούσαν να συνδέονται με τον νέο κορωνοϊό.