Πόσο ασφαλές είναι το delivery - Οδηγίες προστασίας

Μένοντας πλέον στο σπίτι και έχοντας περιορίσει τις άσκοπες μετακινήσεις, λόγω του κοροναϊού, πολλά προϊόντα και υπηρεσίες διατίθενται κατόπιν παραγγελίας, με delivery στον χώρο μας. Είναι όμως ασφαλές;

Η απάντηση τουλάχιστον προς το παρόν σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ναι.

  • Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν πως ο κορωνοϊός μεταδίδεται μέσω των τροφών, που φτάνουν στο σπίτι μας, σύμφωνα με το CDC και τον FDA, παρότι είναι γνωστό πως πολλά μικρόβια μπορούν να επιβιώσουν στις επιφάνειες μέχρι και 9 ημέρες.
  • Αυτό σημαίνει πως παραγγέλνοντας μαγειρεμένο φαγητό, υπάρχουν μικρότερες πιθανότητες να μεταδοθεί κάποιος ιός ή βακτήριο μέσω της τροφής, όταν πρόκειται όμως για μη μαγειρεμένα, όπως είναι οι σαλάτες υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης του κοροναϊού προέρχεται από το άτομο που φέρνει το πακέτο στην πόρτα μας, αλλά και το αντίστροφο, δηλαδή ο παραλήπτης μπορεί να μεταδώσει τον ιό στον υπάλληλο του delivery.

Οδηγίες για ασφαλές delivery

Πλέον, τα περισσότερα καταστήματα που εκτελούν παραγγελίες μέσω delivery, διαθέτουν την επιλογή παραλαβής με οδηγίες πρόληψης για την μετάδοση του ιού. Υπάρχει πλέον η δυνατότητα, η πληρωμή του προϊόντος να γίνει ηλεκτρονικά και ο υπάλληλος να αφήσει το δέμα στην είσοδο του σπιτιού μας, χωρίς να έρθουμε σε επαφή μαζί του, ρισκάροντας την δική μας υγεία, αλλά και του υπαλλήλου.

Αφού παραλάβουμε το δέμα μας, είτε πρόκειται για ψώνια από το σούπερ μάρκετ, είτε για κάποιο άλλο προϊόν, πρέπει να πλύνουμε καλά τα χέρια μας, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και δεν ακουμπάμε το πρόσωπο μέχρι να καθαρίσουμε και το αντικείμενο που παραλάβαμε.

Τα περισσότερα καταστήματα εστίασης ως επί το πλείστον, ακολουθούν πιστά αυστηρά πρωτόκολλα, για την αποφυγή μετάδοσης του ιού, παρόλα αυτά θα πρέπει και ο πελάτης από την πλευρά του να εξασφαλίσει πως δεν μπει ο κοροναϊός στο σπίτι του, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα

«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν πως ο κορωνοϊός μεταδίδεται μέσω των τροφών» δηλώνει η Leana Wen, Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο George Washington University. «Παρόλα αυτά ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε αντικείμενα που οι άνθρωποι αγγίζουν, όπως τα πακέτα των δεμάτων. Για αυτό όλοι θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους αφού αγγίξουν τέτοια αντικείμενα και σίγουρα προτού αγγίξουν το πρόσωπο ή καθίσουν για φαγητό».

Καλό είναι στην περίπτωση που παραλαμβάνουμε φαγητό από κάποιο κατάστημα, να μην τρώμε απευθείας από τη συσκευασία στην οποία ήρθε, αλλά να το τοποθετούμε σε δικό μας πιάτο, να πετάξουμε τη συσκευασία και να πλύνουμε καλά τα χέρια μας πριν φάμε.

Όπως κάθε άλλος ιός, ο κορωναϊός μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες και αντικείμενα, για διάστημα που εξαρτάται από το υλικό. Για αυτό έχει τεράστια σημασία να διατηρούμε όλες τις επιφάνειες καθαρές, με τακτικό καθάρισμα και απολύμανση, να φροντίζουμε τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως το κινητό μας, που μπορούν να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης και να πλένουμε τα χέρια μας με το σωστό τρόπο.

πηγή: CNET –  healthmag.gr