Μεταξύ 8 και 11 Απριλίου η κορύφωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα (Πίνακας)

Λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, μεταξύ 8 και 11 Απριλίου αναμένεται η κορύφωση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, οπότε και μπορεί να αριθμεί μέχρι τότε 2500-2700 κρούσματα με 75-85 νεκρούς.

Μέχρι τότε, κάθε ημέρα, αναμένεται να έχει 80-150 νέα κρούσματα και αμέσως μετά -δηλαδή πιθανόν μετά την Κυριακή των Βαΐων – θα πέσει στα 15-40 κρούσματα σε καθημερινή βάση, μέχρι σημαντικής μείωσης στα τέλη Απριλίου – αρχές Μαΐου.

Αυτά τα συμπεράσματα  – όπως παρουσιάζονται σήμερα στο in.gr (Βασίλης Λαμπρόπουλος) –  προκύπτουν από τη στατιστική κι επιδημιολογική αναγωγή των δεδομένων για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με βάση όσα έχουν προκύψει από τις καταγραφές της Κίνας.

Μέ βαση αυτά τα δεδομένα ο χρόνος, λοιπόν, που θα παρουσιασθεί το σημείο κορύφωσης  στην Ελλάδα (σσ. όπου τα περιοριστικά μέτρα ελήφθησαν στις 14 Μαρτίου) είναι περίπου μία  έως τρεις ημέρες πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα κι ο χρόνος που θα γίνουν ελάχιστα τα κρούσματα είναι -με βαση όσα συνέβησαν στην Κίνα- στα τέλη Απριλίου.
Όμως αυτός ο χρόνος αναμένεται να είναι μεγαλύτερος στην Ελλάδα επειδή δεν είχε την έκταση των μέτρων πλήρους «απονέκρωσης – ερημοποίησης» των πόλεων, που εφάρμοσε η κινεζική κυβέρνηση, ενώ ίσως υπάρξουν κι ορισμένες άλλες διαφοροποιήσεις μικρής έκτασης. Κι αυτη λοιπόν η «εκμηδένιση» των κρουσμάτων υπολογίζεται στη χώρα μας εντός  του Μαΐου.

Σε μία εφαρμογή που κρίνεται σε μεγάλο ποσοστό αξιόπιστη, εξηγεί τους «εφιάλτες» των επιδημιών σε άλλες χώρες και τις ημερομηνίες που ίσως σημάνουν την αρχή του τέλους, της δραματικής κατάστασης που βιώνουν. και βασίζεταιστα στοιχεία καθημερινής πορείας -σε παγκόσμιο επίπεδο-του κορονοϊού όπως καταγράφονται στη βάση https://www.worldometers.info/coronavirus/ που περιλαμβάνει στοιχεία από τις επίσημες ανακοινώσεις των χωρών. Η αναγωγή (μετά από σχετικές ερωτήσεις σε επιδημιολόγους) των στοιχείων σε κάθε χώρα  ( συγκριτικά με τα δεδομένα της Κίνας https://www.worldometers.info/coronavirus/country/china ) βασίζεται στον αριθμό των κρουσμάτων που είχαν  οι χώρες αυτές τα τελευταία 24ωρα και  εκείνων που είχε την αντίστοιχη ημέρα (σ.σ. με έναρξη αρίθμησης την ημέρα που ελήφθησαν τα μέτρα περιορισμού) η Κίνα.

Η Ιταλία πιθανόν θα φτάσει στην κορύφωση του εφιάλτη το πρώτο πενθήμερο του Απριλίου, θα καταμετρά μέχρι τότε περίπου 150.000-155.000 κρούσματα και σχεδόν 16.000-17.000 νεκρούς κι η Ισπανία σε αυτό το σημείο υπερέξαρσης, που αναμένεται στις 7-9 Απριλίου, ίσως μετρά περισσότερα από 160.000 κρούσματα με περίπου 15.000-16.000 νεκρούς.

Στην Αγγλία, η οποία καθυστέρησε σημαντικά να λάβει σχετικά μέτρα «συρρίκνωσης» της κυκλοφορίας, το σημείο καμπής θα αργήσει έως τις 19-22 Απριλίου οπότε τα κρούσματα ίσως υπερβούν τις 280.000 κι οι θάνατοι θα προσεγγίζουν τους 16.800, με ανοδικές ίσως τάσεις.

Στη Γαλλία ο χρόνος της «λύτρωσης» είναι γύρω στα μέσα Απριλίου κι ίσως να καταμετρήσει μέχρι τότε 137.000 κρούσματα με αρχικά υπολογιζόμενο αριθμό νεκρών τους 8400.

Από εκείνες όμως τις ημερομηνίες, λόγω των περιοριστικών μέτρων της κυκλοφορίας που είχαν εφαρμοσθεί, θα υπάρχει σε καθημερινή βάση το 10-30% των κρουσμάτων που καταγράφονται σήμερα και η ένταση της πανδημίας θα είναι σταθερά πιο ήπια, με σχετικά γρήγορη εκτόνωση.
Πηγή:  economico.gr με πληροφορίες από το in.gr