Η έλλειψη όσφρησης αιτία συναγερμού για όσους δεν παρουσιάζουν άλλα συμπτώματα

«Πολλά είναι όσα δεν γνωρίζουμε και πολλές οι εκπλήξεις», είπε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας αναφερόμενος στη διαπίστωση που έγινε πως ασθενείς παρουσιάζουν ανοσμία, δηλαδή απώλεια οσμής.

Μάλιστα ο κ. Τσιόδρας χαρακτήρισε το εύρημα σημαντικό σχολιάζοντας πως ήταν «κάτι που δεν το περιμέναμε» ενώ αναφέρθηκε και στα γαστρεντερικά συμπτώματα.. Έχουμε μια επαγρύπνηση για να ανιχνεύσουμε συμπτώματα τέτοια. Η προσβολή της όσφρησης ήταν μια έκπληξη».

Σήμερα το CNN μετέδωσε πως γιατροί στις Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν η απώλεια της αίσθησης της οσμής και της γεύσης να προστεθούν στην «λίστα εργαλείων ελέγχου» για το Covid-19.

Χωρίς άλλα συμπτώματα

Η Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας και χειρουργικής λαιμού είπε πως η ανοσμία είναι σύμπτωμα που εμφανίζεται σε ασθενείς. Ειδικά η ανοσμία έχει παρατηρηθεί σε ασθενείς που τελικά έχουν θετικό αποτέλεσμα για τον κορωναϊό χωρίς άλλα συμπτώματα, τους ασυμπτωματικούς», αναφέρεται σε μια δήλωση στην ιστοσελίδα της ακαδημίας. «Τα συμπτώματα αυτά απαιτούν σοβαρή εκτίμηση για την απομόνωση και την εξέταση αυτών των ατόμων», αναφέρουν οι γιατροί.

Η απώλεια όσφρησης (ανοσμία) μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι σε ασυμπτωματικούς ασθενείς που έχουν τον COVID-19 δήλωσε και η Βρετανική Εταιρεία Ωτορινολαρυγγολογίας, έπειτα από αναφορές και παρατηρήσεις ασυμπτωματικών ασθενών σε πέντε χώρες που πλήττονται από τον ιό.

«Αν και είναι πολύ νωρίς για τη διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων από την επιστημονική κοινότητα, ωστόσο, σε αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις, είναι κάτι που θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας» αναφέρει ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Αρτόπουλος στο lifo.gr.  Η ανοσμία, όπως εξηγεί, κατά τη διάρκεια μιας απλής ίωσης είναι συνηθισμένη και αναμενόμενη, λόγω της ρινικής συμφόρησης και της αδυναμίας των οσμών να φτάσουν στην οσφρητική σχισμή όπου βρίσκεται το αισθητήριο όργανο της όσφρησης. Βεβαίως υπάρχουν και τα περιστατικά που παρουσιάζουν ανοσμία χωρίς ρινική απόφραξη νευρογενούς αιτιολογίας.

«Η αντικειμενική εκτίμηση της όσφρησης δεν είναι εύκολο να μετρηθεί, καθώς είναι υποκειμενική αίσθηση. Ωστόσο, η ανακοίνωση της Βρετανικής Εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογίας μπορεί να βοηθήσει την επιστημονική κοινότητα για καλύτερη γνώση του ιού και τους ασυμπτωματικούς ασθενείς να πάρουν έγκαιρα μέτρα προφύλαξης, για να μη μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα» προσθέτει ο κ. Αρτόπουλος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βρετανικής Εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογίας, αν κάποιος διαπιστώσει οποιαδήποτε διαταραχή της όσφρησης, χωρίς την παρουσία άλλων συμπτωμάτων, θα πρέπει:

*Να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό του,

*Να αυτοπεριοριστεί για 7 ημέρες,

*Να μην πάρει κορτιζόνη από του στόματος (εκτός αν βγει αρνητικό το τεστ COVID-19),

*Να μη χρησιμοποιεί ρινικά σπρέι λόγω κινδύνου διασποράς στον αεραγωγό, αλλά να προτιμά αποσυμφορητικές σταγόνες ή γέλη (gel)  

Προτεινόμενα για εσάς