Οι υπερτασικοί ασθενείς παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο από τον κορωνοϊό - Αλήθεια ή μύθος;

*του Δρ Γεωργίου Αδ. Σταυρουλάκη

Οι τελευταίες εβδομάδες είναι ζοφερές για τους πάντες, στην Ελλάδα, στον Κόσμο. Οι αντοχές μας, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, δοκιμάζονται με πρωτοφανή και βίαιο τρόπο. Μέσα  από τον ορυμαγδό πληροφοριών που κατακλύζει τα επιστημονικά μέσα το τελευταίο διάστημα σχετικά με τη θανατηφόρα πανδημία, αναδύονται συχνά ορισμένα ευρήματα, όχι πάντα σαφώς τεκμηριωμένα, τα οποία προκαλούν ερωτηματικά και ανησυχία στο ευρύ κοινό.

Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή σχετικά επιστημονικά δημοσιεύματα, κυκλοφόρησε ευρέως στα ΜΜΕ σε παγκόσμιο επίπεδο  η άποψη ότι οι υπερτασικοί ασθενείς και ιδιαίτερα όσοι λαμβάνουν αγωγή με σκευάσματα που ονομάζονται αναστολείς Μετατρεπτικού Ενζύμου Αγγειοτασίνης ή αναστολείς των υποδοχέων Αγγειοτασίνης ΙΙ, παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας και θνητότητας από τον SARS-CoV2 (COVID-19).

Με δεδομένο ότι η υπέρταση αφορά περίπου έναν στους τρεις ενήλικες και το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων ανήκουν στις ευρύτερα χρησιμοποιούμενες, είναι κατανοητό ότι το ζήτημα ενδιαφέρει χιλιάδες ασθενείς, οι οποίοι άρχισαν να αναζητούν απαντήσεις με διάφορους τρόπους και να μοιράζονται τις εύλογες ανησυχίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παρότι υπάρχουν κάποια δεδομένα που υποστηρίζουν την υπόθεση αυτή, οι περισσότεροι αναλυτές και διεθνείς φορείς θεωρούν ότι αυτά δεν είναι αρκετά ισχυρά για να τεκμηριώσουν την  αναφερόμενη συσχέτιση.

Σε αυτές τις καινοφανείς συνθήκες κρίσης στη δημόσια υγεία, είναι απολύτως αναγκαία η ενιαία στάση και αντιμετώπιση εκ μέρους της επιστημονικής κοινότητας των ζητημάτων που μπορεί να  αναφύονται. Σε αυτό, ακριβώς, το πνεύμα, πρέπει να χαιρετιστεί η αξιέπαινη αμεσότητα που επέδειξαν τόσο η  Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης, όσο και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, οι οποίες δημοσίευσαν οδηγία με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, και στην οποία τονίζονται τα εξής:

1. Δεν υπάρχει καθαρή απόδειξη ότι η υπέρταση αυτή καθεαυτήν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης με COVID-19.

2. Σε υπερτασικούς ασθενείς με μόλυνση COVID-19, η θεραπεία με αναστολείς Μετατρεπτικού Ενζύμου Αγγειοτασίνης ή αναστολείς των υποδοχέων Αγγειοτασίνης ΙΙ πρέπει να συνεχίζεται κανονικά και να αναθεωρείται μόνο από τους θεράποντες ιατρούς.

 

Εν κατακλείδι, και σε κάθε περίπτωση, γιατροί και ασθενείς οφείλουμε να ακολουθούμε τις κατευθυντήριες οδηγίες των υπεύθυνων οργανισμών, να φιλτράρουμε τις πληροφορίες μας και να είμαστε έτοιμοι να αναθεωρήσουμε τις βεβαιότητές μας όταν προκύψουν αξιόπιστα νέα δεδομένα.

 

*Ο Δρ Γεώργιος Αδ, Σταυρουλάκης, MD, PhD, FESC είναι Καρδιολόγος – Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών