45 εθελοντές ρίχνονται στην μάχη του εμβολίου - Παρακάμπτονται οι δοκιμές σε ζώα

Στα εργαστήρια του Σιάτλ τις τελευταίες μέρες, υπάρχει μια πολύ έντονη πεποίθηση πως το εμβόλιο για τον κορωνοϊό έχει βρεθεί. Τα αντίστοιχα πειράματα που έχουν γίνει σε ποντίκια δεν επιβεβαιώνουν αυτόν τον ισχυρισμό. Οι επιστήμονες ωστόσο τονίζουν πως ο οργανισμός ενός ποντικιού και ενός ανθρώπου λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο και αντί να επεξεργαστούν το εμβόλιο περεταίρω πάνω στα ποντίκια, τονίζουν πως πρέπει να γίνουν δοκιμές σε ανθρώπους.

Όπως γράφει το menshouse.gr το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ έδωσε την έγκριση και σύντομα, θα ξεκινήσουν στο Σιάτλ οι αντίστοιχες δοκιμές πάνω σε ανθρώπους.

Ο Κάρεν Μασκ, εκδότης του αμερικάνικου ιατρικού περιοδικού «Ηθική και Έρευνα», σχολιάζοντας τις εξελίξεις είπε πρόσφατα: «Οι μελέτες σε ζώα δεν είναι πάντα αξιόπιστοι δείκτες για το πως ένα φάρμακο θα λειτουργήσει στους ανθρώπους. Το λιγότερο που μπορεί να εξασφαλιστεί όμως από τον πειραματισμό στα ζώα είναι πως ένας άνθρωπος δεν θα πάθει κακό. Μέσα από τα πειράματα σε ζώα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί τουλάχιστον πως το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο». Ο Φράινμπεργκ από τη μεριά του επισημαίνει: «Αν υποθέσουμε ότι η μέθοδος λειτουργεί, η επιτάχυνση των δοκιμών μπορεί να αποδειχθεί καλή απόφαση, ειδικά στο πλαίσιο της τρέχουσας πανδημίας». Και με δεδομένο πως οι δυο προαναφερθείσες τοποθετήσεις δεν αλληλοακυρώνονται, μάλλον αυτή είναι η πιο σοφή επιλογή.

Από τη μεριά του πάντως, ο Φερνάντες Λίντς, επίκουρος καθηγητής ιατρικής δεοντολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, φροντίζει να προσγειώσει τις προσδοκίες: «Μην φανταστείτε ότι επειδή θα παραλείψουμε ορισμένα βήματα θα έχουμε στα χέρια μας το εμβόλιο την άλλη εβδομάδα ή τον άλλο μήνα. Το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι να το έχουμε τον Μάρτιο του 2021. Το πιο πιθανό σενάριο να το έχουμε τον Ιούνιο του 2021. Πιο πριν, δεν υπάρχει περίπτωση…».

Ξεκινούν άμεσα

Όπως και να έχει, οι δοκιμές στο Σιάτλ θα ξεκινήσουν άμεσα.  Σαράντα πέντε υγιείς εθελοντές ανάμεσα στα 18 και τα 55, θα συμμετάσχουν στην αρχική δοκιμή, η οποία στοχεύει να καθορίσει εάν το εμβόλιο προκαλεί ανοσοαπόκριση αλλά και το αν η δόση προκαλεί ανεπιθύμητες παρενέργειες. Οι εθελοντές θα λάβουν δύο ενέσεις του εμβολίου, με ένα διάστημα 28 ημερών να μεσολαβεί ανάμεσα στις δυο δόσεις. Οι εθελοντές θα κληθούν να συμμετάσχουν σε 11 προσωπικές επισκέψεις μελέτης και θα λάβουν 100 δολάρια για κάθε ραντεβού που θα παρακολουθήσουν. Συνολικά δηλαδή, 1.100 δολάρια μέχρι το τέλος των δοκιμών.