Το απόλυτο χρηστικό των ημερών: Πώς να φτιάξετε το δικό σας αντισηπτικό spray, ή gel

Τα αντισηπτικά εξαφανίζονται από την αγορά και η ζήτησή τους εκτοξεύεται, όπως κατέγραψε η μέτρηση της Nielsen λίγες μέρες πριν.

Αν λοιπόν ξεμείνετε, υπάρχει συνταγή για να φτιάξετε το δικό σας αντισηπτικό με υλικά που μάλλον έχετε ήδη στο σπίτι σας.

Εννοείται πως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών παραμένει ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει η εξάπλωση των μικροβίων και των ιών και αποτελεί το πρώτο μέτρο πρόληψης για να μην αρρωστήσουμε.

Όμως όταν είστε μακρυά από το σπίτι, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το δικό σας χειροποίητο αντισηπτικό.

Για την εκτέλεση ο ΠΟΥ συνιστά τα υλικά να είναι καθαρά για να μη μολυνθεί το τελικό παρασκεύασμα και το μείγμα να κάτσει για 72 ώρες μέχρι να το χρησιμοποιήσετε. Με αυτόν τον τρόπο το αντισηπτικό θα έχει το χρόνο που χρειάζεται για να σκοτώσει οποιαδήποτε βακτήρια μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της παρασκευής.

Θα χρειαστείτε αλκοόλη. Το CDC (το αμερικανικό κέντρο πρόληψης ασθενειών) συνιστά το μείγμα να περιέχει 60% αλκοόλ για να δράσει. Προτιμήστε δηλαδή την ισοπροπυλική αλκοόλη ή το οινόπνευμα από το μπουκάλι με το Ουίσκι ή τη Βότκα.

1. Η απλή συνταγή (για Τζελ):

  • Ισοπροπυλική αλκοόλη (ή απλό οινόπνευμα)
  • Τζελ Αλόης (Αλόε Βέρα)
  • Αιθέρια Έλαια

Η δοσολογία είναι 3 προς 1, δηλαδή 3 δόσεις αλκοόλης και 1 δόση Αλόης. Προσθέστε μερικές σταγόνες από τα διαθέσιμα αιθέρια έλαια για να αρωματιστεί.

2. Η καλύτερη συνταγή (για Σπρέι):

  • Ισοπροπυλική αλκοόλη (ή οινόπνευμα)
  • Φαρμακευτική γλυκερίνη
  • Οξυζενέ
  • Απεσταγμένο νερό (ή βράστε λίγο νερό)
  • Ένα μπουκάλι σπρέι για να βάλετε μέσα το μείγμα

Αυτό το μείγμα συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Προσθέστε 2 κούπες αλκοόλης και 2 κουταλιές του γλυκού φαρμακευτική γλυκερίνη. Η γλυκερίνη είναι σημαντική γιατί θα ενυδατώσει τα χέρια και θα αποτρέψει την αλκοόλη από το να τα ξεράνει.

Αν δε βρείτε γλυκερίνη συνεχίστε κανονικά τη συνταγή κι απλώς θυμηθείτε να υγράνετε τα χέρια σας μετά τη χρήση του τελικού μείγματος. Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας οξυζενέ και ¼ της κούπας απεσταγμένο νερό ή βρασμένο νερό. (Αν αντί για ισοπροπυλική αλκοόλη ή οινόπνευμα έχετε βάλει κάποιο αλκόολ όπως βότκα ή ουίσκι τότε μειώστε τη δόση του νερού. Θυμηθείτε ότι το τελικό μείγμα πρέπει να περιέχει κατά 2/3 οινόπνευμα).

Τοποθετείστε το τελικό σας μείγμα σ ένα μπουκάλι σπρέι και αν θέλετε προσθέστε και μερικές σταγόνες από αιθέρια έλαια, ώστε να πετύχετε ευχάριστη  μυρωδιά.

Πηγή: Economico.gr