Ορατός ο κίνδυνος να εξαντληθούν τα τεστ για τον κορωνοϊό - Φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά

Ορατός είναι ο κίνδυνος να εξαντληθούν τα τεστ για τον κορωνοϊό καθώς ο αριθμός τους είναι ορισμένος. Έτσι οι ειδικοί προτείνουν να γίνονται με φειδώ και μόνο κατόπιν οδηγίας του θεράποντος ιατρού.

«Τεστ για τον κοροναϊό δεν πρέπει να κάνει κανένας από μόνος του, παρά μόνο μετά από συνεννόηση με τον θεράποντα γιατρό, υπογράμμισε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας.
«Αυτός είναι που θα κρίνει, αν πρέπει να γίνει το τεστ λέει οκ. Νίτσας. Πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιους κανόνες, ώστε να έχουμε αποτελέσματα. Τα τεστ είναι ορισμένου αριθμού και δεν μπορεί να γίνουν σε όλους. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση. Μη φτάσουμε στο σημείο, να γίνει, ό,τι έγινε και με τις μάσκες. Πολίτες αγόρασαν μάσκες σωρηδόν, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να προμηθευτώ για το ιατρείο μου και να δώσω στους ασθενείς μου», σημειώνει ο κ. Νίτσας.

Αισχροκέρδεια

Από 150 μέχρι 200 ευρώ θα πρέπει να πληρώσει ο ασθενής, σε περίπτωση που επιλέξει να κάνει το τεστ για τον κορωνοϊό σε κάποιο πιστοποιημένο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο. Αυτές είναι σήμερα οι τιμές στην αγορά σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, Βαγγέλη Κατσίκη, ο οποίος σημείωσε ότι, αν ζητηθούν αρκετά υψηλότερα ποσά, θα πρόκειται σίγουρα για φαινόμενο αισχροκέρδειας.

«Το κάθε διαγνωστικό κέντρο έχει τις δικές του τιμές για το τεστ για κοροναϊό, ωστόσο, αυτές σήμερα στην αγορά κυμαίνονται μεταξύ 150 – 200 ευρώ. Δεν τίθεται θέμα, αν κάποιος πληρώσει 220 ευρώ, ωστόσο, αν ζητηθούν 300 ευρώ ή και περισσότερα, θα πρόκειται σίγουρα για φαινόμενο αισχροκέρδειας. Ο πολίτης μπορεί να κάνει την έρευνα αγοράς, ώστε να αποφύγει φαινόμενα αισχροκέρδειας. Δεν υπάρχει λόγος να πληρώσει περισσότερα χρήματα Στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα όλη η διαδικασία γίνεται με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ», τονίζει, επίσης στο ethnos.gr ο κ. Κατσίκης.

Να σημειωθεί ότι πολίτες κατήγγειλαν στο ethnos.gr ότι από ιδιωτικά ιατρικά κέντρα τους ζήτησαν 280, 300 ευρώ ή και περισσότερα, προκειμένου να τους κάνουν το τεστ για τον κοροναϊό.

χρήματα
copyright: Pixabay

«Στον ιδιωτικό τομέα είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει διατίμηση. Όποιος από μόνος του επιλέξει να προσφύγει σε κάποιο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, μπορεί να πέσει θύμα επιτήδειων και να πληρώσει όσο – όσο. Πάντοτε μιλάμε με το γιατρό μας, ώστε εκείνος να μας στείλει εκεί που πρέπει. Ο γιατρός θα ενημερώσει, ώστε να ετοιμαστούν το εργαστήριο και ο απαραίτητοι χώροι, για να γίνει σωστά όλη η ιεροτελεστία», τονίζει ο κ. Νίτσας.

Όπως ανέφερε ακόμα ο κ. Κατσίκης, στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα παίρνουν δείγμα από τον ασθενή και το στέλνουν σε εργαστήρια μοριακής βιολογίας, δημόσια ή πιστοποιημένα ιδιωτικά, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν είναι θετικό ή αρνητικό.

Πώς γίνεται το τεστ 

Στα δημόσια νοσοκομεία το τεστ για τον κορωνοϊό γίνεται χωρίς καμία επιβάρυνση για τον πολίτη. Μετά τις οδηγίες του γιατρού του κάθε πολίτη ή του ΕΟΔΥ, όποιος θεωρείται ύποπτο κρούσμα, πηγαίνει στην Παθολογική Κλινική κάποιου νοσοκομείου και δίνει φαρυγγικό επίχρισμα ή έκπλυμα, το οποίο συλλέγεται από γαργάρες. Συνολικά η εξέταση διαρκεί 3 ώρες, εκτός ορισμένων περιπτώσεων που χρειάζονται επιπλέον επιβεβαιωτικές εξετάσεις. Η ομάδα των ειδικών, αφού καταγράψει τα δείγματα που φτάνουν στο εργαστήριο, τα συγκεντρώνει και προχωράει στη διαδικασία διάγνωσης ανά 3-4 ώρες, ώστε να δοθούν έγκαιρα τα αποτελέσματα στους κλινικούς γιατρούς.

Αρχικά οι μικροβιολόγοι σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο βιοασφάλειας, φορώντας λευκές ποδιές, προστατευτικές μάσκες, ειδικά γυαλιά και γάντια, αποδομούν τα κύτταρα ώστε να ελευθερωθεί το γενετικό υλικό (RNA του ιού). Αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου μία ώρα. Αμέσως μετά ακολουθεί η εξέταση των δειγμάτων με σύγχρονες μοριακές μεθόδους η οποία διαρκεί περίπου 2 ώρες.

Κοροναϊός: Σε κρίσιμη και σοβαρή κατάσταση στο ΑΧΕΠΑ 53χρονος και 50χρονος

Αν ένα δείγμα βγει θετικό, αμέσως εφαρμόζεται ακόμη μία επιβεβαιωτική μέθοδος. Μετά το πέρας των εξετάσεων, ενημερώνονται άμεσα οι  κλινικοί γιατροί (κυρίως οι λοιμωξιολόγοι του Νοσοκομείου Αναφοράς από όπου έρχονται τα περισσότερα δείγματα προς εξέταση) και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) του Υπουργείου Υγείας. Απαράβατος κανόνας είναι η τήρηση του ιατρικού απορρήτου και η διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων.

«Στα δημόσια νοσοκομεία η εξέταση γίνεται δωρεάν και με πολύ υψηλή αξιοπιστία, αφού γίνεται και επανάληψη της διαδικασίας μετά το πρώτο αποτέλεσμα. Πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στο ιατρικό και το υπόλοιπο προσωπικό, διότι έχουν φτάσει στα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης. Δουλεύουν πλέον 18 ώρες την ημέρα», τονίζει στο ethnos.gr ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θόδωρος Δαρδαβέσης.