Αύξηση του μεριδίου των γενοσήμων και του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων

Για να ακολουθήσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θετική πορεία ανάπτυξης θα πρέπει να διαμορφωθεί το κατάλληλο περιβάλλον, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Τρύφων, κατά την ομιλία του στην κοπή της πίτας της ΠΕΦ.

Στο πλαίσιο αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί μεταξύ άλλων η εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά του φαρμάκου, για τον έλεγχο του όγκου και τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής αποζημίωσης.

Επίσης ο πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε ότι:

  • Η αύξηση του μεριδίου των γενοσήμων βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ των χωρών της Ευρωπης (στο 24% όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μ.ο. είναι 45%).
  • Παρά τις τεράστιες μειώσεις τιμών, επί δέκα χρόνια η Πολιτεία αποτυγχάνει στους στόχους της για τη διείσδυση των γενοσήμων που είχαν τεθεί, επιβαρύνοντας το σύστημα υγείας, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους φορολογουμένους.
  • Απαραίτητη προϋπόθεση είναι και ο εξορθολογισμός των ασφυκτικά χαμηλών προϋπολογισμών της φαρμακευτικής δαπάνης, που φθάνουν σε επίπεδα τριτοκοσμικής χώρας, δημιουργώντας τεράστιες υποχρεωτικές επιστροφές.
  • Η υποχρηματοδότηση αυτή είναι πλέον κοινά αποδεκτή από όλους. Το παραδέχονται πια και οι Θεσμοί, το παραδέχτηκε ακόμη και ο κ. Costello στο τελευταίο συνέδριο του Economist. Rebate, clawback και φορολογία έχουν ως αποτέλεσμα την αφαίμαξη του 70% του μικτού κύκλου εργασιών των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ αναφέρθηκε και στην μέγιστη δυνατή αύξηση των εξαγωγών του ελληνικού φαρμάκου, που αποτελεί, όπως είπε, έναν από τους βασικούς άξονες στους οποίους κινείται η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

«Με την ενίσχυση των εξαγωγών θα επιτευχθεί βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, μείωση του εμπορικού ελλείμματος, περισσότερα δημόσια έσοδα και νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης», τονίσε χαρακτηριστικά ο κ. Τρύφων και παρουσίασε σχετικά στοιχεία.

Σύμφωνα με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία ανέφερε ο κ. Θεόδωρος Τρύφων:

  • εξάγει με επιτυχία σε περισσότερες από 85 χώρες και με την ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων Προστιθέμενης Αξίας/οριακής καινοτομίας, γίνεται ζωτικό μέρος της στρατηγικής απάντησης της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας, απέναντι στον κατακλυσμό της αγοράς από τα φάρμακα των χωρών χαμηλού κόστους.
  • το ελληνικό φάρμακο είναι σταθερά τα τελευταία χρόνια, το δεύτερο σε αξία εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας, με τις εξαγωγές των φαρμάκων που παράγονται εντός των συνόρων να βελτιώνουν το σταθερά ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Ο κ. Θεόδωρος Τρύφων τόνισε επίσης ότι οι αντοχές των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων που κινούνται με ίδια κεφάλαια και έχουν σημαντικά γενικά έξοδα και αποσβέσεις, λόγω της επιλογής τους να δραστηριοποιούνται και να επενδύουν στην Ελλάδα, έχουν εξαντληθεί.

Το α΄ εξάμηνο του 2020 είναι το ανώτατο χρονικό όριο μέσα στο οποίο θα πρέπει να υπάρξει σαφέστατη ένδειξη για τη μείωση της άμεσης και έμμεσης υπερφορολόγησης των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών. Αλλιώς, οι επιπτώσεις σε όλη την αλυσίδα του φαρμάκου, αλλά και στην εθνική οικονομία, θα είναι δυσμενέστατες. Θεωρούμε λοιπόν ότι η πρόθεση της Πολιτείας να συμφωνήσουμε σε ένα τριετές πλαίσιο συνεργασίας με τη βιομηχανία, είναι θετικότατη, αρκεί το πλαίσιο αυτό να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τα προβλήματα, σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΦ.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε στην ομιλία του πως, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι οι ασθενείς και πρόεσθεσε ότι, σέβεται και τιμά την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, ειδικά εκείνες που έχουν εξαγωγικό πρόσημο, προσφέρουν θέσεις εργασίας και έχουν καταφέρει να διατηρηθούν υγιείς μέσα στην δεκαετή κρίση.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε στο μέτρο της καταβολής του clawback σε 120 δόσεις, επισημαίνοντας ότι, το υπουργείο Υγείας, παρά την αντίθεση των θεσμών και αντιλαμβανόμενο τη σημαντικότητα της ρευστότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις, το διεκδίκησε, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να το υποστηρίζει για όσο χρειάζεται. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να διευκρινίσει ότι για κάθε αναπτυξιακό μέτρο που θέτει η κυβέρνηση στο τραπέζι, «αναγκαία συνθήκη» αποτελεί να έχουν όλοι τις υποχρεώσεις τους τακτοποιημένες.

Ο κος Κικίλιας έθιξε και το θέμα της φαρμακευτικής κάλυψης των προσφύγων, τονίζοντας ότι η Πολιτεία διεκδίκησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στο σχετικό κονδύλι, ενώ δεσμεύτηκε ότι το ίδιο θα ισχύσει και για το 2020, διευκρινίζοντας ότι η ετήσια χρηματοδότηση ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στο σύστημα προμηθειών στο ΕΣΥ ο υπουργός Υγείας, επεσήμανε ότι η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) αναμορφώνεται και «θωρακίζεται», τονίζοντας ότι θα διεξαγάγει ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς μαζί με τις ΥΠΕ για τα νοσοκομεία όλης της χώρας, με στόχο τη διαφάνεια, την οικονομία κλίμακας και τον συνολικό προγραμματισμό.

Τέλος, επεσήμανε ότι τις επόμενες ημέρες πρόκειται να υπογραφεί το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Υγείας και φαρμακευτικών εταιρειών, με το οποίο οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν από κοινού σε διαρθρωτικά μέτρα αλλά και υποχρεώσεις, τις οποίες θα δεσμευτούν ότι θα ακολουθήσουν για την επόμενη τριετία.

 

Πηγή: economico.gr