Φάρμακο-ελπίδα που φρενάρει την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ - Τι λένε οι επιστήμονες

Έκπληξη στους ιατρικούς κόλπους προκάλεσε η ανακοίνωση φαρμακευτικής εταιρείας πως οι  επιστήμονές της βρίσκονται στο κατώφλι μιας πολύ σημαντικής ιατρικής ανακάλυψης,της πρώτης θεραπείας ενάντια στο Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, η εταιρεία το φάρμακο ονομάζεται aducanumab και παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να εξαλείψει την πάθηση, εντούτοις μπορεί να μειώσει το ρυθμό με τον οποίο εξελίσσεται και να επιτρέψει έτσι σε ηλικιωμένους ανθρώπους να ζήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μία κανονική ζωή.

Την έκπληξη προκάλεσε το γεγονός πως  η εταιρεία είχε αποσύρει τις δοκιμές του συγκεκριμένου φαρμάκου το Μάρτιο του 2019, με τα αποτελέσματα να είναι απογοητευτικά. Στη συνέχεια, όμως, η περαιτέρω ανάλυση των  δεδομένων από τις δοκιμές οδήγησε στο συμπέρασμα ότι μία μεγαλύτερη δόση μπορούσε να προσφέρει σημαντικά οφέλη σε ασθενείς που έχουν πρώιμα σημάδια άνοιας.

Να σημειωθεί ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν  200.000 άτομα με άνοια και ο αριθμός αυτός μέχρι το 2050 αναμένεται να ξεπεράσει τις 600.000.