Δύο νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, 25 συνολικά τα κρούσματα - Πού έχουν καταγραφεί

Δύο ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών είναι τα πρώτα θύματα του ιού του Δυτικού Νείλου φέτος στην χώρα μας, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ειδικότερα, από την αρχή της επιδημιολογικής επιτήρησης φέτος έως και σήμερα 1η Αυγούστου έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 25 κρούσματα της λοίμωξης στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 17 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 8 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 77 έτη.

Από τους 25 ασθενείς,10 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία (4 σε ΜΕΘ και 6 σε κανονικές κλίνες).

Οι περιοχές που έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου είναι οι νομοί: Πιερίας, Κατερίνης, Πέλλας Πέλλας, Ξάνθης, Καβάλας, Λάρισας, Καρδίτσας καθώς και στην Ανατολική Αττική και τα Μεσόγεια.

Όπως σημειώνει ο Ελεύθερος Τύπος, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ, αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Πώς να προστατευθείτε από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Ο ΕΟΔΥ συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ’όλη την περίοδο της κυκλοφορίας τους. Συνιστά ενδεικτικά την ένδυση με κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα) καθώς και τη χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, εφόσον είναι εγκεκριμένα στη χώρα.

Άλλα μέτρα προστασίας του ΕΟΔΥ είναι τα συχνά ντους για την απομάκρυνση του ιδρώτα που προσελκύει τα κουνούπια, η χρήση κουνουπιέρας ιδίως σε παιδικά κρεβάτια, η χρήση σίτας σε πόρτες και παράθυρα σπιτιών, ανεμιστήρα ή κλιματιστικού, εντομοαπωθητικών οικιακής χρήσης και η απομάκρυνση κάθε αντικειμένου με λιμνάζον νερό όπως οι θήκες των γλαστρών κ.α.