19 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας

Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια ημέρα κατά της Ηπατίτιδας είναι ευκαιρία να μιλήσουμε για μια νόσο που το ακουσμά της προκαλεί τρόμο και η μετάδοσή της όπως και η θεραπεία της είναι πολλές φορές αμφιλεγόμενη. Η Ηπατίτιδα είναι η φλεγμονή του ήπατος.Υπάρχουν 5 γνωστοί ϊοί που την προκαλούν

Τα συχνότερα καταγεγραμμένα συμπτώματα είναι:

1.έντονη αδυναμία ,ανορεξία,έμμετοι,διάρροιες

2.μυαλγίες-πονοκέφαλοι

3.αποστροφή στο κάπνισμα

4.ίκτερο(κιτρινίζουν) ή εμφανίζουν σκούρα ούρα

5.αίσθημα βάρους και αποχρωματισμό των κοπράνων.

Ηπατίτιδα Α:

Μεταδίδεται με την κατανάλωση τροφής ή νερού που έχει έρθει σε έπαφη με κόπρανα ατόμου που πάσχει.Επίσης σε περίπτωση σεξουαλικής επαφής με τέτοιο άτομο.Η ηπατίτιδα Α είναι καλοήθης νόσος αυτοπεριοριζόμενη σε μερικές εβδομάδες.Η διάγνωση της γίνεται με αιματολογική εξετάση η οποία λέγεται anti HAV IgM.Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία.Τα συμπτώματα μειώνονται σταδιακά με ανάπαυση και σωστή διατροφή.

Ηπατιτιδα Β:

Μεταδίδεται με σεξουαλική επαφή χωρίς τη χρήση προφυλακτικού και με την κοινή χρήση συριγγών.Επίσης ιδιαίτερα σύνηθες είναι με την εκτέλεση τατουάζ και κατά την μετάγγιση αίματος.

Ο ιός της Ηπατίτιδας Β δεν μεταδίδεται με την τροφή,νερό ή τουαλέτα.Υπάρχουν εξετάσεις αίματος όπου δίδουν τη δυνατότητα στο γιατρό να συμπεράνει εάν πάσχουμε από τον ιό.

Για την οξεία ηπατίτιδα Β δεν απαιτείται ειδική θεραπεία εκτός από ξεκούραση ενώ για τη χρόνια μορφή της υπάρχουν φάρμακα που ενισχύουν την άμυνα.

Πλέον υπάρχει ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο.

Ηπατίτιδα C:

Ο ιός μεταδίδεται κυρίως εάν κάποιος έρθει σε επαφή με μολυσμένο αίμα,όπως τη χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών,μετάγγιση αίματος ή σεξουαλική επαφή με άτομο μολυσμένο.

Μόνο το 30-40% των ατόμων έχει συμπτώματα όπως αδυναμία,ανορεξία,κόπωση ή ίκτερο.Από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι την εμφάνιση της συνήθως περνούν 1-3 μήνες.Η θεραπεία της απαίτει τακτική ιατρική παρακολούθηση.

Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον συγκεκριμένο τύπο ηπατίτιδας.Η συνηθέστερη σύσταση είναι η απόφυγη οινοπνεύματος ή η κατανάλωση φαρμάκων χωρίς έγκριση του θεράποντος ιατρού.Χάπια ριμπαβιρίνης μπορούν να χορηγηθούν εάν υπάρχουν ενδείξεις.

Ηπατίτιδα D:

Μεταδίδεται με επαφή με μολυσμένο αίμα,με σεξουαλική επαφή και κατά τον τοκετό από μολυσμένη μητέρα.Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την Ηπατίτιδα D.Για την εκδήλωση της απαιτείται η παρουσία του ιού της ηπατίτιδας Β οπότε ο μοναδικός τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Β.

Ηπατίτιδα Ε:

Η μετάδοση της ηπατίτιδας Ε σχετίζεται με συνθήκες πτωχής υγιεινής και κατανάλωση μολυσμένου νερού ή τροφής.Τα συμπτώματα εμφανίζονται 15-70 ημέρες μετά τη λοίμωξη και συνδέονται με διάρροια,ανορεξία,ίκτερο και σκούρα ούρα.Δεν υπάρχε ιειδική θεραπεία ούτε εγκεκριμένο εμβόλιο,

Η ανάπαυση και η άλιπος δίαιτα βοηθούν πραγματικά πολύ.

Χριστίνα Ανδρώνη- Φαρμακοποιός