Οι τροφές που αγαπάνε την καρδιά μας

Μια υγιής καρδιά μας βοηθάει να ζήσουμε περισσότερα χρόνια καθώς οι κίνδυνοι καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού μειώνονται. Είναι σημαντικό λοιπόν να μάθουμε ποιες τροφές είναι εκείνες που βελτιώνουν την λειτουργία της και την μακροημερεύουν.  Εκείνες που αγαπούν πραγματικά…την καρδιά μας.                          

Αυτό που ουσιαστικά καταπολεμάμε μέσω της κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών είναι η χοληστερίνη. Γιατί; Όταν αυξάνονται τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, η καρδιά μας βρίσκεται σε κίνδυνο. Η πλεονάζουσα χοληστερίνη διεισδύει στα τοιχώματα των αρτηριών,δημιουργώντας τις αθηρωματικές πλάκες, οι οποίες και εμποδίζουν την ομαλή ροή του αίματος.

Λιπαρά ψάρια

Ξεκινάμε με τα λιπαρά ψάρια,όπως ο σωλομός, η σαρδέλα, το σκουμπρί, ο μπακαλιάρος και ο κολιός είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα, τα οποια φαίνονται να συμβάλουν στη αύξηση της ”καλής” χοληστερίνης(HDL) και στην μείωση των τριγλυκεριδίων.               

Τσάι και καφές

Στην υγεία της καρδιάς μας…πίνουμε άφοβα πράσινο τσάι και καφέ.Τα αντιοξειδωτικά των δυο αγαπημένων ροφημάτων εμφανίζουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες, καθώς έρευνες έχουν συνδέσει τη μέτρια κατανάλωσή τους με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού.                                                                              

Επίσης το κρασί έχει συνδεθεί με την αύξηση της ”καλής” χοληστερίνης και η μπύρα χάρη στα αντιοξειδωτικά και τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχει,οφελεί ιδιαίτερα την καρδιά μας.

Το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στην καρδιά μας είναι να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με ακατέργαστα δημητριακά και αμυλούχα τρόφιμα ολικής άλεσης,όπως νιφάδες βρώμης,τα οποία μπορούμε να συνδυάσουμε με ημιαποβουτυρωμένο γάλα ή γιαούρτι και λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς ή σταφίδες.                                                   

Τα αμύγδαλα μειώνουν την (LDL) χοληστερόλη και περιέχουν βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες που συμβάλουν στην καρδιακή προστασία. Σαφώς λόγω των γοργών ρυθμών της καθημερινότητας μας είναι λογικό τα γεύματα πια να ξεπερνούν κατά πολύ τον αριθμό δύο.

Οι ασφαλέστερες επιλογές για δεκατιανό ή απογευματινό σνακ είναι:

α.μια χούφτα καρύδια,τα οποία προστατεύουν την καρδιά χάρη στα ω3 λιπαρά

β.φρυγανιές ολικής άλεσης με ταχίνι,το οποίο δρα προστατευτικά στην καρδιά λόγω των πολυακόρεστων λιπαρών του γ.φρουτοσαλατα,που συνδυάζει βιταμίνες,φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.

Όσπρια

Η λίστα δεν θα ήταν πλήρης χωρίς τα όσπρια.Φακές,φασόλια ή φάβα αποτελούν εξαιρετικές επιλογές χαρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε διαλυτές φυτικές ίνες,οι οποίες λειτουργούν σαν σφουγγάρι δηλ.συγκρατούν μόρια χοληστερόλης και τα απομακρύνουν απ΄τον οργανισμό.                                                                                

Τέλος,όλα ξεκινούν απο την θετική σκέψη ,δεν νευριάζουμε και προσπαθούμε να επιλέγουμε μια διαφορετική αντιμετώπιση στη ζωή.Κάθε φορά που νευριάζουμε αυξάνονται οι χτύποι της καρδιάς μας και κουράζεται χωρίς λόγο. Δεν σταματάμε να γυμναζόμαστε,να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις και κυρίως να χαμογελάμε!

 

Χριστίνα Ανδρώνη- Φαρμακοποιός