Ανατομία στην ημικρανία: Τα στάδια και η αντιμετώπισή της

Υπάρχουν παθήσεις που δεν σκοτώνουν αλλά  επηρρεάζουν την ποιότητα της ζωής μας και γι’αυτό και έχουν αποκτήσει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Ανάμεσα σ’αυτές είναι οι ημικρανίες. Πιο περίπλοκη από εναν πονοκέφαλο, η ημικρανία είναι μια εξουθενωτική νόσος που σχετίζεται με μέτρια έως σοβαρή κεφαλαλγία. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εξέταση για την οριστική διάγνωση της ημικρανίας. Η διάγνωση βασίζεται στην αξιολόγηση του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς.

Τα 4 στάδια

Οι ημικρανίες συνήθως αποτελούνται από 4 στάδια.Το πρώτο στάδιο είναι η “πρόδρομη ημικρανία” η οποία πολύ πιθανό να ξεκινήσει 12 έως 24 ώρες προτού εμφανιστεί ο πόνος. Στα συμπτώματα αυτής περιλαμβάνονται έντονη επιθυμία για φαγητό-ανησυχία ή δυσκολία στην συγκέντρωση-μυική δυσκαμψία-ανεξέλεγχτο χασμουρητό-αυξημένη ούρηση-κόπωση.

Το δεύτερο στάδιο ονομάζεται”αύρα” και πολλές φορές περιλαμβάνει μια σείρα από αισθητήρια σημεία.Η συγκεκριμένη φάση μπορεί να διαρκέσει από 5 λεπτά μέχρι 1 ώρα.Τα στίγματα,οι λάμψεις φωτός,η απώλεια της όρασης και τα αστεράκια είναι τα σημεία-κλειδιά.Σαφέστατα υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο ασθενής παρουσιάζει μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια,τα πόδια και το πρόσωπο.

Το τρίτο στάδιο καταλαμβάνεται εξ’ολοκλήρου από έντονο συνεχόμενο σχεδόν αφόρητο πόνο ,ο οποιός μπορεί να διαρκέσει έως 72 ώρες,πριν την τελίκη φάση.Πολλοί άνθρωποι βίωνουν ευαισθησία στο φως,τους ήχους ακόμα και τις μυρωδίες.

Κάτα την υποχώρηση του πόνου στο τέταρτο στάδιο η πλειοψηφία νιώθουν ολοκληρωτικά αποστραγγισμένοι από ενέργεια και δύναμη.

Σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς οι καλύτερες μορφές θεραπείας είναι

α.Η κατανάλωση περίπου 400mg βιταμίνης b2 ημερησίως μπορεί να συμβάλει στην αισθητή μείωση των συμπτωμάτων.Οι σημαντικότερες πηγές της βιταμίνης b2 είναι το ψάρι,τα δημητριακά,το κοτόπουλο,το αβγό κ.α

β.Διάφορες μορφές θεραπείας όπως ο διαλογισμός,η yoga,τεχνικές σωστής αναπνοής βοηθούν ουσιαστικά στην αποφυγή κρίσεων ημικρανίας.

γ.Όσο περίεργο και αν ακούγεται ο πάγος αποτελεί την πιο άμεση λύση για την ανακούφιση των συμπτωμάτων τοποθετώντας τον στο σημείο που φλεγμαίνει(δηλ.στο μέρος του κεφαλιού που πονά).

δ.Μια έξυπνη επιλογή είναι να συμπεριλαμβάνουμε στην διατροφή μας τροφές πλούσιες σε νιασίνη,την οποία συναντάμε εύκολα στο συκώτι,στα καρύδια,στο ψωμί ολικής άλεσης κ.α.

Αν καταφέρουμε λοιπόν να υιοθετήσουμε μερικές συμβουλές-προτροπές υγείας ως καθημερινές συνήθειες,σίγουρα μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας γρήγορα και εύκολα.

Τίποτα δεν είναι άλλωστε πιο δύνατο απ΄τον ίδιο τον άνθρωπο.δηλ.από εμάς.

Χριστίνα Ανδρώνη- Φαρμακοποιός