Και κάπνισμα και ηλεκτρονικό τσιγάρο. Πόσο ασφαλές είναι;

«Υπάρχει ένα κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί: πόσο τοξικά είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα;»

Ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάκιετζ Γκόνιεβιτς του Κέντρου Καρκίνου Ρόζγουελ Παρκ της Νέας Υόρκης σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν δείγματα ούρων από 5.105 άτομα, από τους οποίους οι 2.411 ήσαν παραδοσιακοί καπνιστές, οι 247 μόνο ατμιστές, οι 792 τόσο ατμιστές όσο και καπνιστές, ενώ οι 1.655 μη καπνιστές.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως οι ατμιστές, δηλαδή οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου, εισπνέουν χαμηλότερα επίπεδα τοξικών χημικών ουσιών σε σχέση με τους καπνιστές παραδοσιακών τσιγάρων.

Τα υψηλότερα επίπεδα νικοτίνης ανιχνεύθηκαν σε όσους ήσαν ταυτόχρονα καπνιστές και ατμιστές, ενώ οι αποκλειστικά καπνιστές είχαν συγκριτικά λιγότερους βιοδείκτες νικοτίνης στα ούρα τους. Από την άλλη, όσον αφορά τα επίπεδα βαρέων μετάλλων όπως μολύβδου και καδμίου, αυτά ήσαν χαμηλότερα στους ατμιστές σε σχέση με τους καπνιστές, αλλά σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Τα επίπεδα άλλων καρκινογόνων και τοξικών ουσιών όπως οι νιτροζαμίνες ήσαν πολύ υψηλότερα στους καπνιστές και σε όσους ήσαν παράλληλα καπνιστές και ατμιστές, σε σχέση με όσους ήσαν μόνο ατμιστές ή μη καπνιστές.

Ως μεταβατικό στάδιο

«Για τους καπνιστές που προσπαθούν να το κόψουν, η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου θα ήταν ωφέλιμη ως ένα μεταβατικό στάδιο», δήλωσε ο Γκόνιεβιτς. Τόνισε όμως ότι αυτό που είναι κακό για την υγεία, όπως δείχνει η νέα μελέτη, είναι να καταλήξει κανείς να είναι εναλλάξ καπνιστής και ατμιστής, κάτι αρκετά συνηθισμένο. «Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ωφελούν τους καπνιστές μόνο αν μεταστραφούν τελείως στο άτμισμα», τόνισε.

«Η νέα μελέτη δείχνει ότι ενώ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σαφώς σχετίζονται με μικρότερη έκθεση σε τοξικές ουσίες από ό,τι τα παραδοσιακά τσιγάρα, σίγουρα σχετίζονται με μεγαλύτερη τοξική έκθεση σε σχέση με την πλήρη διακοπή της χρήσης καπνού είπε και ο.δρ Μάικλ Μπλάχα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς

Με άλλα λόγια, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλέστερα μεν από τα παραδοσιακά τσιγάρα, αλλά ούτε αυτά είναι ασφαλή. Ιδίως επειδή περιέχουν πτητικές οργανικές ουσίες και βαριά μέταλλα που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με την καρδιαγγειακή νόσο».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ