Απέκρυψαν για 47 χρόνια την ύπαρξη καρκινογόνων ουσιών στην παιδική πούδρα

Μικρές ποσότητες αμιάντου, ουσίας που προκαλεί καρκίνο, ανιχνεύοταν τουλάχιστον από το 1971 έως και το 2003 στο παιδικό ταλκ της εταιρείας Johnson & Johnson σύμφωνα με αποκλειστική έρευνα του Reuters.

Υψηλόβαθμα στελέχη της J&J, επιστήμονες, γιατροί και δικηγόροι της εταιρείας ανησυχούσαν για το ζήτημα και για το πώς θα το αντιμετωπίσουν, ωστόσο δεν αποκάλυψαν την ύπαρξή του στις Αρχές ή στην κοινή γνώμη.

Από το 2003 το ταλκ που περιέχεται στην παιδική πούδρα (Baby Powder) της J&J προέρχεται από διαφορετικό προμηθευτή και εισάγεται από την Κίνα μέσω της γαλλικής εταιρείας Imerys, ενώ και οι δύο εταιρείες υποστηρίζουν ότι το κινεζικό ταλκ είναι ασφαλές.

Εκπρόσωπος Τύπου της Imersys είπε στο Reuters ότι οι δοκιμές που έχει κάνει η εταιρεία «δείχνουν σταθερά την απουσία αμιάντου. Το ότι το ταλκ είναι ασφαλές για χρήση έχει επιβεβαιωθεί από πολλούς κανονιστικούς και επιστημονικούς οργανισμούς». H Johnson & Johnson εξακολουθεί να υποστηρίζει πως το ταλκ της είναι ασφαλές και έχει ασκήσει έφεση κατά τριών καταδικαστικών αποφάσεων στις ΗΠΑ.

Επιπτώσεις στους εργαζόμενους

Eιδικότερα, σύμφωνα με την εξέταση των εσωτερικών αρχείων, απόρρητων εκθέσεων και δεδομένων της εταιρείας από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, ήταν γνωστό από τη δεκαετία του 1970 στην εταιρεία ότι στο παιδικό της ταλκ (Baby Powder) εντοπίζονταν μικρές ποσότητες αμιάντου, ο οποίος προκαλεί καρκίνο. Η Johnson & Johnson, συγκεκριμένα, έκανε οργανωμένη εκστρατεία για να αποκρύψει και να χαλκεύσει στοιχεία ερευνών, που έδειχναν ότι όσοι δουλεύουν σε ορυχεία και εξορύσσουν το ορυκτό τάλκη (συστατικό του ταλκ) έχουν αυξημένα κρούσματα καρκίνου και πνευμονοπαθειών. Στον τάλκη περιέχεται ενίοτε και αμίαντος.

Καρκίνο των ωοθηκών

Εναντίον της έχουν κατατεθεί 6.000 αγωγές, κατηγορώντας την ότι με τα προϊόντα Baby Powder και Shower to Shower έχει προκαλέσει σε χιλιάδες γυναίκες καρκίνο των ωοθηκών. Επιπλέον, τα συστατικά των προαναφερθέντων προϊόντων φέρεται να ενοχοποιούνται για μια σπάνια και θανατηφόρο μορφή καρκίνου, το μεσοθηλίωμα, το οποίο προσβάλλει τους λεπτούς ιστούς στις κοιλότητες του ανθρωπίνου σώματος, όπως είναι οι πνεύμονες. Η μετοχή της Johnson & Johnson υποχωρούσε χθες μέχρι και 6%, πτώση η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχει υποστεί την τελευταία δεκαετία, ενώ η κεφαλαιοποίηση του ομίλου υποχωρούσε κατά 24 δισ. δολάρια.

«Μαγείρευαν» τα στοιχεία

Στην περίπτωση της Johnson & Johnson, τώρα, έκθεση στον αμίαντο και στον τάλκη είχαν κυρίως γυναίκες και παιδιά. Επιπλέον, όπως φάνηκε από την έρευνα, η εταιρεία από τη δεκαετία του 1970 και μετά είχε πληρώσει για να εκπονηθεί μελέτη γύρω από την υγεία όσων εκτίθενται στον τάλκη, το συγκεκριμένο επίμαχο συστατικό του παιδικού ταλκ. Μάλιστα, είχε δώσει σαφείς οδηγίες στους ερευνητές τι ακριβώς αποτελέσματα ήθελε. Στη συνέχεια, προσέλαβε και ειδικό συντάκτη ο οποίος επιμελήθηκε το αρχικό άρθρο, το οποίο είχε δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό και παρουσίαζε τα ευρήματα της έρευνας, ξαναγράφοντάς το με ακόμη πιο θετικά στοιχεία, χωρίς να το υπογράφει.

Η έρευνα αφορούσε την υγεία σχεδόν 2.000 Ιταλών που δούλευαν σε ορυχεία τάλκη. Επίσης, η εξορυκτική θυγατρική της J&J (Windsor Minerarls) στο Βερμόντ, η οποία παρείχε συστατικά για το ταλκ, ανέπτυξε στενές σχέσεις με το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασιακής Ασφάλειας των ΗΠΑ προκειμένου να ασκήσει επιρροή στα αποτελέσματα ερευνών με θέμα την υγεία των εργαζομένων στα ορυχεία. Ωστόσο, σχετικό άρθρο του 1979, που βασίστηκε στην έρευνα στο Βερμόντ, έδειξε ότι υπήρχε μεγάλη θνησιμότητα λόγω καρκίνου μεταξύ των εργαζομένων στα ορυχεία τάλκη.