Αδειάζει η "δεξαμενή" με τους οικογενειακούς γιατρούς

«Μπλακ άουτ» διαβλέπουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και στη δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στους γιατρούς του ΠΕΔΥ-ΕΟΠΥΥ, πρώην ΙΚΑ, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Προσωπικού ΠΕΔΥ-ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ ΠΕΔΥ- ΕΟΠΥΥ).

Αδειάζει ταχύτατα η δεξαμενή

Κι αυτό διότι, όπως εξήγησαν σε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, η δεξαμενή με τους 2.350 γιατρούς, μεταξύ των οποίων και οι περίφημοι οικογενειακοί, δηλαδή παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι, των μονάδων ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) και των Κέντρων Υγείας, που το υπουργείο Υγείας έχει «βαφτίσει» ως οικογενειακούς γιατρούς για τις ανάγκες της ΠΦΥ, αδειάζει με ταχύ ρυθμό.

Οι γιατροί των ΠΕΔΥ βρίσκονται με ασφαλιστικά μέτρα

Από το σύνολο αυτό, οι περίπου 2.100 είναι γιατροί των μονάδων ΠΕΔΥ οι οποίες θεωρητικά είναι οι μονάδες στις οποίες οι πολίτες θα μπορούν να εγγράφονται στους οικογενειακούς γιατρούς και να λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους. Οι 800 εξ αυτών, όμως, βρίσκονται στο σύστημα υγείας και τις μονάδες ΠΕΔΥ έχοντας καταθέσει αγωγές διεκδικώντας και την παραμονή τους στο ΠΕΔΥ και τη διατήρηση του ιδιωτικού τους ιατρείου. Βρίσκονται, δηλαδή, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΟΣΕΥΠ, κ. Παναγιώτης Ψυχάρης, με ασφαλιστικά μέτρα και με την προθεσμία που τους έδωσε το υπουργείο Υγείας να επιλέξουν είτε το ΠΕΔΥ είτε το ιδιωτικό τους ιατρείο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Μάλιστα, όπως ανέφερε η κυρία Βαρβάρα Ανεμοδουρά, από το σύστημα έχουν «κλείσει» τα ραντεβού αυτών των γιατρών που είναι σε αυτήν την εργασιακή κατάσταση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες που αναζητούν ραντεβού και γιατρό στο ΠΕΔΥ.

1200 γιατροί απομένουν στις μονάδες

Αν συνυπολογιστεί ότι αναμένουν τη συνταξιοδότηση άλλοι 100 γιατροί, απομένουν στις μονάδες περίπου 1.200 γιατροί! Και σημειωτέον πρόκειται για τους μόνιμους γιατρούς του συστήματος της ΠΦΥ, στους οποίους θα προστεθούν οι περίπου 500 οικογενειακοί γιατροί και άλλοι 700 ιδιώτες συμβεβλημένοι του ΕΟΠΥΥ. Αυτοί θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα 10 εκατ. Ασφαλισμένους.

Την οριακή κατάσταση των μονάδων υγείας περιέγραψαν και τα άλλα μέλη του ΔΣ της ΠΟΣΕΥΠ. Στο Άργος, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, από τους 11 γιατρούς που είναι σε ΠΕΔΥ οι 8 βρίσκονται με ασφαλιστικά μέτρα και μόνο οι 3 μόνιμοι.

Οι ασφαλισμένοι δεν εξυπηρετούνται επί της ουσίας, παρά μόνο για συνταγογράφηση «Φαίνεται πως το υπουργείο Υγείας κάνει τα πάντα για να στηρίξει τον ιδιωτικό τομέα. Το παράδειγμα με τις εργαστηριακές εξετάσεις στο ΠΕΔΥ είναι απολύτως χαρακτηριστικό. Μόλις το 5% των εξετάσεων γίνονται στις δημόσιες μονάδες. Δεν υπάρχουν αντιδραστήρα. Μπορούμε να κάνουμε λίγες εξετάσεις. Τι θα πούμε στους ασφαλισμένους; Ότι θα σας πάρουμε αίμα και θα σας κάνουμε τις πέντε εξετάσεις και τις άλλες πέντε θα τις κάνετε σε ιδιωτικό κέντρο;», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Σάββας Παρασκευόπουλος.

Παιδίατροι της Θεσσαλονίκης καλύπτουν και τη Φλώρινα!

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ενδεικτικό των δραματικών κενών που υπάρχουν είναι πως παιδίατροι από μονάδες της Θεσσαλονίκης καλύπτουν και περιοχές όπου δεν υπάρχουν παιδίατροι στο σύστημα, όπως στη Φλώρινα.

Οι εκπρόσωποι των γιατρών ζητούν ενίσχυση του συστήματος ΠΕΔΥ με προσλήψεις, τις επαναπροσλήψεις των απολυμένων το 2014 αλλά και να μην απολυθούν οι γιατροί που υπηρετούν με δικαστικές αποφάσεις. Επιμένουν σε μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και να προειδοποιούν με κινητοποιήσεις από το νέο έτος.

Οι εκπρόσωποι των γιατρών ζητούν ενίσχυση του συστήματος ΠΕΔΙ με προσλήψεις, τις επαναπροσλήψεις των απολυμένων το 2014 αλλά και να μην απολυθούν οι γιατροί που υπηρετούν με δικαστικές αποφάσεις. Επιμένουν σε μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και να προειδοποιούν με κινητοποιήσεις από το νέο έτος.

Από το newsroom του economoco.gr