«Οι νέοι γιατροί δεν μπορούν να ράψουν και να κάνουν τομές λόγω κομπιούτερ»

«Οι φοιτητές έχουν γίνει λιγότερο ικανοί στη χρήση των χεριών τους, ενώ η αυτοπεποίθησή τους μειώνεται διαρκώς» είπε ο καθηγητής χειρουργικής Ρότζερ Νίμποουν του Πανεπιστημίου Ιμπίριαλ του Λονδίνου, μιλώντας στο δίκτυο του BBC αναφερόμενος σε μία «παράξενη» επίπτωση από την χρήση της νέας τεχνολογίας

«Εχω φοιτητές με άριστους βαθμούς στις εξετάσεις, οι οποίοι δεν έχουν καμία τεχνική χειρωνακτική δεξιότητα» τόνισε ο καθηγητής,παραπέμποντας στην χαμένη ικανότητα των νεων γιατρών να ράβουν ράμματα ασθενών εξαιτίας του μεγάλου χρόνου που περνούν μπροστά σε οθόνες, αντί να ασκούν τα χέρια τους.

«Επείγον»

«Πρόκειται για σημαντικό και ολοένα και πιο επείγον ζήτημα», είπε ο Νίμποουν, που έχει προτείνει την ένταξη μαθημάτων εφαρμοσμένων και εικαστικών τεχνών στις ιατρικές σχολές, έτσι ώστε οι φοιτητές να αποκτούν χειρωνακτικές δεξιότητες.

Ο καθηγητής έχει προτείνει μεγαλύτερη ποικιλία στη διδακτέα ύλη των ιατρικών σχολών.

Έκθεση του καθηγητή Νίμποουν δημοσιεύθηκε από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Edge Foundation. Η επικεφαλής της οργάνωσης, Αλις Μπάρναρντ, λέει: «Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για ένταξη δημιουργικών μαθημάτων στην ύλη ιατρικών σχολών, η πραγματικότητα διαψεύδει οικτρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Το υπουργείο Ανώτατης Παιδείας αρνείται να εφαρμόσει τις συστάσεις μας».

Ο τρόπος με τον οποίο οι κρατικές υπηρεσίες της Βρετανίας μετρούν και βαθμολογούν την επίδοση των ιατρικών σχολών δίνει έμφαση στα ακαδημαϊκά μαθήματα, εις βάρος των δημιουργικών μαθημάτων εφαρμοσμένων και εικαστικών τεχνών.

Η έκθεση του καθηγητή Νίμποουν προειδοποιεί για τον κίνδυνο της απώλειας χειρωνακτικών δεξιοτήτων από τους φοιτητές, επισημαίνοντας ότι τα δημιουργικά μαθήματα στις ιατρικές σχολές έχουν περιοριστεί σε ποσοστό 20% από το 2010 μέχρι σήμερα, με το ποσοστό αυτό να φθάνει το 57% για μαθήματα σχεδίου και τεχνολογίας.

«Δεν αφορά μόνο καλλιτέχνες»

Τον Νίμποουν υποστηρίζει και ο διευθυντής του Μουσείου Βικτωρίας και Αλβέρτου, Τρίστραμ Χαντ,«Η δημιουργικότητα δεν αφορά μόνο τους καλλιτέχνες. Θέματα και μαθήματα όπως το σχέδιο και οι τεχνολογικές επιστήμες, η μουσική, το θέατρο και η ζωγραφική είναι αναγκαία για την ανάπτυξη της φαντασίας, της επινοητικότητας, της επιμονής, της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων, της ομαδικής εργασίας και της τεχνικής δεξιότητας σε παιδιά και φοιτητές»,είπε  ο κ. Χαντ.