Καιρικές συνθήκες και έμφραγμα: Πότε κινδυνεύουμε περισσότερο, σύμφωνα με σουηδική μελέτη

Σύμφωνα με νέα, μεγάλη σουηδική επιστημονική έρευνα, οι πιθανότητες να πάθει κάποιος έμφραγμα αυξάνονται τις μέρες όπου επικρατούν δυνατοί, κρύοι άνεμοι.

Η μελέτη, που ερεύνησε τη σχέση ανάμεσα στις κακές καιρικές συνθήκες και στην πιθανότητα εμφράγματος, βρήκε ότι αυτές επηρεάζουν σαφώς την πιθανότητα εμφράγματος.

Ήταν ήδη γνωστό ότι όταν κάνει κρύο, υπάρχει μεγαλύτερος καρδιαγγειακός κίνδυνος, καθώς μπορούν να αυξηθούν οι παλμοί της καρδιάς και η αρτηριακή πίεση λόγω της στένωσης των αρτηριών, καθώς επίσης να προκληθεί θρόμβωση στο αίμα.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος είναι αυξημένος ακόμα και όταν φυσάει απλώς πολύ δυνατός αέρας.

Ειδικότερα, όταν η ένταση του ανέμου φθάνει τα 7 μποφόρ, ο αριθμός των εμφραγμάτων αυξάνει κατά 7%.

Κατά 14% είναι αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος, όταν η θερμοκρασία πέφτει στο μηδέν.

Επιπλέον, μία αύξηση της θερμοκρασίας κατά περίπου 7 βαθμούς Κελσίου σχετίζεται με μία μείωση του κινδύνου για έμφραγμα κατά σχεδόν 3%.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 274.000 ανθρώπους με μέση ηλικία 72 ετών, οι οποίοι είχαν υποστεί έμφραγμα σε διάστημα 15 ετών.

Επικεφαλής της ομάδας ερευνητών του Πανεπιστημίου της πόλης Λουντ, είναι ο καθηγητής Ντάβιντ Έρλινγκε, διευθυντής του Τμήματος Καρδιολογίας.

«Δεν ξέρουμε κατά πόσο μειώνει όντως τον κίνδυνο εμφράγματος το να μένει κανείς μέσα στη διάρκεια μιας μέρας με κρύο και άνεμο. Όμως το θεωρούμε κάτι λογικό, ιδίως για κάποιον που ανήκει σε ομάδα κινδύνου. Συνεπώς συμβουλεύουμε όποιον θέλει να βγει έξω, να ντύνεται κατάλληλα» προέτρεψε ο Έρλινγκε σε δήλωσή του αναφορικά με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Με πληροφορίες από το in.gr