Bullying: έτσι θα προστατεύσετε το παιδί σας

Bullying (σχολικός εκφοβισμός) είναι η επαναλαμβανόμενη και εσκεμμένη βίαιη συμπεριφορά από συμμαθητές, εντός και εκτός σχολείου, με σκοπό την πρόκληση σωματικού ή ψυχικού πόνου, σύμφωνα με την Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου. Ο εκφοβισμός μπορεί να αποτελείται από λεκτική βία, διάδοση φημών, κλοπές, σωματική αλλά και σεξουαλική βία. Άνθηση παρουσιάζει και ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός με την Ελλάδα να έρχεται δεύτερη με 26,8% ακολουθώντας την Ρουμανία.

Όταν τα παιδιά δεν μπορούν να μιλήσουν για αυτό που βιώνουν, καταλήγουν να το σωματοποιούν. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε 2.427 παιδιά 16-18 ετών, που είναι θύματα bullying, αναφέρουν ότι έχουν προβλήματα ύπνου, ζαλάδες, κόπωση και πόνου στη μέση. Το ίδιο ισχύει και για τους θύτες.

Κι ενώ αυτό το φαινόμενο δεν έχει την ίδια έκταση στην Ελλάδα όπως για παράδειγμα στις ΗΠΑ, το πρόσφατο περιστατικό του 14χρονου μαθητή που αυτοκτόνησε φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη των γονιών να επικοινωνούν βαθιά με τα παιδιά τους, ειδικά όταν βλέπουν τα «καμπανάκια» του κινδύνου. Μιλήστε με το παιδί για το φαινόμενο του bullying πρώτα γενικά και μετά πιο ειδικά. Ζητήστε του να μοιραστεί μία εμπειρία αν θέλει και μην κρίνετε. Κυρίως μην το πιέζετε να εξομολογηθεί κάτι γιατί έτσι το φοβίζετε περισσότερο.

Απενοχοποιήστε το παιδί λέγοντάς του ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να του φέρεται άσχημα και φυσικά δεν το προτρέπουμε να «απαντήσει» στο θύτη με βία. Το παιδί νιώθει αυτομάτως πιο δυνατό αν βλέπει ότι έχει υποστηρικτικό οικογενειακό δίκτυο όπου μπορεί να μιλήσει για όλα όσα βιώνει και να αποκαλύψει πτυχές του εαυτού του που ίσως κρύβει από τους γονείς, όπως είναι η ομοφυλοφιλία. Αποδεχθείτε το παιδί για αυτό που είναι και μιλήστε με το σχολείο ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα. Τέλος, ένας ειδικός θα βοηθήσει πολύ το παιδί αλλά και εσάς ως προς τη διαχείριση του θέματος.