Δείτε γιατί τα πατατάκια είναι τόσο εθιστικά όσο και τα… ναρκωτικά

Αν έχετε δοκιμάσει να φάτε μια χούφτα πατατάκια, το πιθανότερο είναι να μην τα έχετε καταφέρει. Αντιθέτως το να καταναλώσετε το περιεχόμενο όλης της συσκευασίας ή του μπολ είναι σκέτη… ηδονή. Ποιος είναι ο λόγος που είναι τόσο εθιστικά;

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, επιστήμονες από το Ερλάνγκεν της Βαυαρίας ερευνούν εδώ και αρκετό διάστημα το φαινόμενο της λεγόμενης «ηδονιστικής υπερφαγίας».

Μετά από πειράματα σε αρουραίους, διαπιστώθηκε ότι μια συγκεκριμένη αναλογία λίπους και υδατανθράκων κάνει ιδιαίτερα ελκυστικά ορισμένα τρόφιμα.

Επίσης, όσο υψηλότερος είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ενός ατόμου, τόσο περισσότερο ενεργοποιείται το σύστημα ανταμοιβής εγκεφάλου κατά την κατανάλωση τσιπς.

Οι ερευνητές συνέχισαν το πείραμα δίνοντας τσιπς και κολοκυθάκια σε μια 20μελή ομάδα ανδρών και γυναικών και στη συνέχεια παρακολούθησαν πώς επηρεάστηκε η εγκεφαλική τους λειτουργία.

Διαπιστώθηκε ότι όταν οι συμμετέχοντες έτρωγαν πατατάκια ο εγκεφαλός τους αντιδρούσε πιο έντονα και μάλιστα με τρόπο παρόμοιο με αυτόν των αρουραίων.

Η επίδραση που έχει η κατανάλωση φαγητού έχει συνδεθεί από πολλούς επιστήμονες με την επίδραση που έχουν στον εγκέφαλο τα ναρκωτικά. Μάλιστα η διατροφή συνδέεται με το αίσθημα ανταμοιβής.

Η ικανοποίηση που παίρνουμε από το φαγητό, μπορεί να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο με τον εγκέφαλο να χρειάζεται μεγαλύτερες ποσότητες από μια συγκεκριμένη ουσία για να νιώσει ευφορία κι έτσι να δημιουργείται ο εθισμός.

Μπορεί οι ερευνητές στο Ερλάνγκεν να απέκλεισαν ως βασικό παράγοντα εθισμού την υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, όμως η Ίζα Μακ από την Πανεπιστημιακή Κλινική του Τύμπινγκεν επισημαίνει ότι δεν είναι αμελητέος. Τονίζει, επίσης, ότι η βιομηχανία τροφίμων έχει κάνει ήδη εντατικές δοκιμές προκειμένου να διαπιστώσει ποιο μείγμα συστατικών αρέσει περισσότερο στους καταναλωτές.