Πώς να επιλέξεις μια υγιεινή μπάρα δημητριακών

Σε έναν τέλειο κόσμο, θα τρεφόμασταν μόνο με λαχανικά, φρέσκα φρούτα και μικρές μερίδες άπαχης πρωτεΐνης. Επειδή όμως κανείς μας δεν είναι τέλειος, υπάρχουν εκείνες οι μέρες που έχεις έντονη ανάγκη για κάτι γλυκό και σε πιάνουν οι γνωστές λιγούρες. Η μπάρα δημητριακών είναι μια καλή λύση, σε σχέση με άλλους πειρασμούς. Είναι όμως όλες οι μπάρες υγιεινές; Πόσες θερμίδες έχουν στην πραγματικότητα και πώς να επιλέξεις ανάμεσα σε τόσες ετικέτες και συσκευασίες;

Να ξέρεις ότι οι συσκευασίες κρύβουν πολλές παγίδες. Έτσι, όταν θέλεις να επιλέξες μια μπάρα δημητριακών, μην δίνεις τόση σημασία στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας. Τα μυσικά, βρίσκονται πίσω, στα «ψιλά γράμματα». Διάβασε τί πρέπει να προσέξεις.

Μέγεθος: Οι μπάρες μπορείς να κυμαίνονται από 20 γραμμάρια έως πάνω από 70 γραμμάρια. Οι μεγαλύτερες μπορεί να σε χορταίνουν περισσότερο, αλλά μπορεί να περιέχουν περισσότερο λίπος και θερμίδες από ό, τι χρειάζεσαι. Οι μικρότερες όμως, μπορεί να μην καλύψουν την πείνα σου και να καταλήξεις να τρως περισσότερες από μία. Δοκίμασε μια μπάρα μεσαίου μεγέθους, περίπου 40-50 γραμμάρια, που και θα σε χορτάσει και δεν θα σε γεμίσει θερμίδες.

Μακροθρεπτικά συστατικά. Έλεγξε την περιεκτικότητα και την ποσότητα πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπαρών, που περιέχει κάθε μπάρα. Δες τις καταλληλότερες ποσότητες.

Υδατάνθρακες: Αν βρίσκεσαι σε δίαιτα, οι διαιτολόγοι προτείνουν μπάρες με λιγότερους υδατάνθρακες και λιγότερη ζάχαρη. Προσπάθησε να βρεις μπάρα που έχει λιγότερα από 10 γραμμάρια ζάχαρης.

Λίπος: Ψάξε για μια μπάρα με λιγότερα λιπαρά. Οι περισσότερες περιέχουν 3 έως 11 γραμμάρια, ίσως και περισσότερο, λίπους. Μια μπάρα με 4- 5 γραμμάρια λίπους, είναι κατάλληλη.

Πρωτεΐνη: Πιστεύεις ότι όσο περισσότερη πρωτεΐνη, τόσο καλύτερα. Αυτό όμως, δεν ισχύει πάντα. Η κατανάλωση πρωτεΐνης βοηθά στην ανάπτυξη μυών και σε βοηθά να αισθάνεσαι πλήρης, αλλά οι μπάρες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες τείνουν να περιέχουν περισσότερο λίπος και θερμίδες. Αν καταναλώνεις τη σωστή ποσότητα πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια του γεύματος, ίσως να μην χρειαστείς τις επιπλέον θερμίδες από πρωτεΐνη ανάμεσα στα γεύματα.

Μπάρες, που πρέπει να αποφύγεις αν προσπαθείς να χάσεις βάρος

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν όλο και περισσότερες μπάρες, που απευθύνονται σε δρομείς, πεζοπόρους και άλλους αθλητές. Αν προσπαθείς να χάσεις βάρος, αυτά είναι τα σνακ που πρέπει να αποφύγεις. Γιατί;

Επειδή έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν γρήγορη ενέργεια στους αθλητές που την χρειάζονται για υψηλή απόδοση κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αλλά έχουν πολύ λίπος και πολλές θερμίδες για άτομα, που προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Φυσικά, και για τις μπάρες ισχύει αυτό που ισχύει για όλα: Το πιο υγιεινό είναι αυτό που φτιάχνεις εσύ και ξέρεις τί περιέχει. Αν μπορείς, αφιέρωσε μια φορά την εβδομάδα και φτιάξε τη δική σου μπάρα, χρησιμοποιώντας υλικά όπως βρώμη, ξηρούς καρπούς και μέλι, έτσι ώστε να αποφύγεις τις παραπάνω «σπαζοκεφαλιές»!

ΠΗΓΗ http://www.iform.gr