Να γιατί η κηπουρική είναι η καλύτερη άσκηση σώματος & μυαλού!

Ηλιόλουστος καιρός, άνοιξη, η χαρά να βγεις από τους τέσσερις τοίχους. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από τη χαρά της κηπουρικής και της σύνδεσης με τη φύση, την ικανοποίηση να καλλιεργείς τα δικά σου φυτά, λουλούδια ακόμα και λαχανικά. Έχεις σκεφτεί ότι η κηπουρική είναι και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ασκηθείς και να χαλαρώσεις, εξασφαλίζοντας πολλά οφέλη για τον οργανισμό και την φυσική σου κατάσταση;

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών, η κηπουρική συγκρίνεται με την «μέτρια καρδιαγγειακή άσκηση». Η κηπουρική για 30 έως 45 λεπτά την ημέρα μπορεί να κάψει 150 έως 300 θερμίδες. Δες όμως, 9 ακόμα οφέλη για το μυαλό και το σώμα σου.

1. Σε κινητοποιεί

Ειδικά αν κάνεις δουλειά γραφείου και καθιστική ζωή, η κηπουρική σε αναγκάζει να βγεις έξω, να έρθεις σε επαφή με τη φύση και το πράσινο, γεγονός που θα κάνει θαύματα στον οργανισμό σου. Η μετακίνηση με έναν ευχάριστο τρόπο είναι μια μεγάλη στρατηγική για να μένετε υγιείς, ειδικά για εκείνους που είναι συνδεδεμένοι με τα γραφεία τους το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας. Κηπουρική σας αναγκάζει να βγείτε έξω και να σκάψετε γύρω από τη βρωμιά, η οποία θα κάνει θαύματα για το σώμα σας.

2. Σε κάνει πιο δημιουργικό

Άφησε για λίγο τον υπολογιστή και βγες στον καθαρό αέρα. Θα διαπιστώσεις ότι θα γίνεις πιο δημιουργικός. Το χώμα, ο καθαρός αέρας, τα χρώματα σε βοηθούν να συνδεθείς ξανά με τη γη, πράγμα που έχει ευεργετικά αποτελέσματα για το σώμα, το μυαλό και την ψυχή σου.

3. Σε βοηθά να μειώσεις το στρες

Στην καθημερινότητα, δεν είναι εύκολο να βρεις πολλές στιγμές για να χαλαρώσεις και να ξεφύγεις από την πίεση. Καθώς βγαίνεις στον κήπο ή στο μπαλκόνι σου, νιώθεις το πράσινο «να ξεπλένει» το στρες. Η συγκέντρωση στην περιποίηση των φυτών δρα ως φυσικό χαλαρωτικό. Ενισχύει τις ενδορφίνες, οι οποίες με τη σειρά τους ενισχύουν το αίσθημα χαλάρωσης και χαράς. Παράλληλα, η σωματική άσκηση βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

4. Είναι μια εξαιρετική μορφή λειτουργικής άσκησης

Η κηπουρική ενσωματώνει πολλά από τα στοιχεία μιας μέτριας έως έντονης γυμναστικής. Γυμνάζει πολλούς μυς ταυτόχρονα και βελτιώνει συνολικά τη φυσική σου κατάσταση. Δεδομένου ότι είναι μια σωματική δραστηριότητα, βοηθάει φυσικά στην ενίσχυση της καρδιάς, την οικοδόμηση και την αύξηση της αντοχής.

5. Βελτιώνει την ευελιξία και την ισορροπία

Η κηπουρική συμβάλλει στη βελτίωση της ισορροπίας και της ευελιξίας, ενώ παράλληλα κινητοποιεί όλες τις αισθήσεις σου. Οι κινήσεις, οι εικόνες και οι μυρωδιές του φυσικού περιβάλλοντος αποτελούν μέρος υγιών συνηθειών, που τροφοδοτούν τη θετική ενέργεια που έχεις ανάγκη.

6. Ενισχύει τις ορμόνες της χαράς

Ξέρουμε πια ότι η άσκηση απελευθερώνει τις ενδορφίνες, τις ορμόνες της χαράς. Οι ενδορφίνες μας βοηθούν να βλέπουμε πιο θετικά τη ζωή. Κι αυτό το αίσθημα διαρκεί και μετά την άσκηση. Οπότε, αν η κηπουρική είναι μια μορφή άσκησης, έχει αντίστοιχα οφέλη στον οργανισμό.

7. Βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία

Μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και η μέτρια άσκηση, που προσφέρει η κηπουρική, μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική λειτουργία. Οπότε, αν βγείτε με τον ή την σύντροφό σας, θα επωφεληθείτε και οι δύο!

8. Ευκαιρία για ομαδικότητα

Αν ζεις σε πόλη ή δεν σου αρκεί το μικρό σου μπαλκόνι, μπορείς να γίνεις εθελοντής σε κάποιον σύλλογο και να ζητήσεις να προσφέρεις στην περιποίηση του πάρκου της γειτονιάς σου. Θα νιώσεις όχι μόνο την ευεξία και τη χαρά που σου προσφέρει η επαφή με το πράσινο και τη φύση, αλλά και την ικανοποίηση να προσφέρεις στο περιβάλλον που ζεις. Και να μοιραστείς αυτά τα συναισθήματα με ανθρώπους με τα ίδια ενδιαφέροντα. Πού ξέρεις; μπορεί να κάνεις και νέους φίλους.

Ή σε ένα αστικό περιβάλλον, εθελονθείτε σε ένα τοπικό πάρκο ή δώστε στην κοινότητα του πάρκου. Ως Νέα Υόρκη, μπορώ να σας πω ότι παίρνετε έξω και απολαμβάνοντας τα πανέμορφα πάρκα μας με κρατά φυσιολογικό και είναι ευεργετικό σωματικά, συναισθηματικά και πνευματικά.

ΠΗΓΗ http://www.iform.gr