Η χρήση μαριχουάνας αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια

Η χρήση μαριχουάνας (κάνναβη) αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό ή καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα που διεξήχθη στο Ιατρικό Κέντρο Αϊνστάιν της Φιλαδέλφειας. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη κατανόηση των πιθανών παρενεργειών και κινδύνων, καθώς εξαπλώνεται διεθνώς η τάση για νομιμοποίηση της κάνναβης είτε για ιατρική είτε για ψυχαγωγική χρήση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Αντίτι Κάλα του Ιατρικού Κέντρου Αϊνστάιν της Φιλαδέλφεια, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας στην Ουάσιγκτον, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 20 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 18 έως 55 ετών που είχαν εισαχθεί σε νοσοκομεία, εκ των οποίων περίπου το 1,5% (316.000) είχαν διαγνωσθεί ότι κάνουν χρήση μαριχουάνας.

Συγκρίνοντας τα ποσοστά καρδιαγγειακών περιστατικών μεταξύ των ατόμων που ήταν χρήστες μαριχουάνας και όσων δεν ήταν, διαπιστώθηκε ότι η τακτική χρήση μαριχουάνας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατά 26% για εγκεφαλικό και κατά 10% για καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ επίσης αυξημένος είναι ο κίνδυνος για στεφανιαία νόσο και αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.