Δεν γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις για το ΑIDS λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων

Τραγικές είναι ελλείψεις των νοσοκομείων σε αντιδραστήρια αντιμετωπίζουν για την εργαστηριακή επιβεβαίωση ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό του Aids, καθώς επίσης και για την μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής. Σε νέα τους επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» καλούν προσωπικά τον κ. Ξανθό να παρέμβει άμεσα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν, οι εκπρόσωποι των Οροθετικών Ελλάδας, στις 12 Νοεμβρίου 2016 ο κ. Ξανθός είχε δεσμευθεί ότι έχει δρομολογηθεί η άμεση παραγγελία εξετάσεων από τα τέσσερα Εθνικά Κέντρα Αναφοράς για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών, ωστόσο μέχρις στιγμής αυτό δεν κατέστη δυνατό και προσθέτουν ότι «το πρόβλημα έχει αποκτήσει πλέον δραματικές διαστάσεις με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία χιλιάδων ανθρώπων που ζουν με HIV και δε μπορούν να έχουν πρόσβαση στις εξετάσεις τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Ρετροϊών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών εκκρεμούν πάνω από 5.000 εξετάσεις, ενώ σε αντίστοιχο κέντρο της Θεσσαλονίκης που καλύπτει τις ανάγκες της Βόρειας Ελλάδας παραμένουν προς εξέταση 1.500 δείγματα και στο εργαστήριο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας εκκρεμούν άλλα 400 δείγματα αίματος.

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για θέματα που σχετίζονται με το HIV/AIDS, το υπουργείο Υγείας υποστήριξε πως έχουν ξεκινήσει ήδη από τον Ιούνιο του 2016 οι διαδικασίες για τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια αντιδραστηρίων από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι εκπρόσωποι των Οροθετικών τονίζουν ότι «οχτώ μήνες μετά βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο της σύνταξης του τελικού κειμένου του διαγωνισμού, ενώ παραμένει άγνωστο πότε θα διενεργηθεί και πότε θα τελεσφορήσει» και επισημαίνουν ότι το πρόβλημα των ελλείψεων αντιδραστηρίων αποτελεί πάνω από όλα ένα προεξέχον ζήτημα δημόσιας υγείας, καθώς η μη σωστή παρακολούθηση της υγείας των οροθετικών ατόμων βάσει των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το στόχο για περιορισμό των νέων κρουσμάτων HIV στη χώρα μας.

Καταλήγοντας επισημαίνουν ότι η απρόσκοπτη πρόσβαση των οροθετικών ατόμων στα φάρμακα και στις εξετάσεις τους, αποτελεί θεμελιώδη και αδιαπραγμάτευτη παράμετρο στην πορεία προς την εξάλειψη της νόσου, καθώς μόνο έτσι οι άνθρωποι που ζουν με HIV καθίστανται σχεδόν μη μεταδοτικοί και υπογραμμίζουν ότι «οι άνθρωποι που ζούμε με HIV/AIDS δε μπορούμε να περιμένουμε μέχρι την ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού. Απαιτούμε μία λύση που θα καλύψει άμεσα τις τρέχουσες ανάγκες για εξετάσεις. Για το λόγο αυτό, θέτουμε τόσο τον κ. Ξανθό προσωπικά, όσο και το Υπουργείο Υγείας προ των ευθυνών τους να προασπιστούν στην πράξη το δικαίωμά μας στην υγεία, αλλά και τη δημόσια υγεία εν γένει».

Προτεινόμενα για εσάς