Διάγνωση για το πάρκινσον με ένα απλό τεστ αίματος

Άλλο ένα βήμα προόδου, για την έγκυρη διάγνωση της νόσου του πάρκινσον, συντελέστηκε από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Όσκαρ Χάνσον του Πανεπιστημίου της πόλης Λουντ, καθώς με μια απλή εξέταση αίματος πλέον κάθε νευρολόγος θα μπορεί να προσδιορίσει αν τα συμπτώματα ενός ασθενούς προκαλούνται από τη νόσο.

Μέχρι και σήμερα για την διάγνωση του Πάρκινσον καθώς και των συναφών διαταραχών, δεν υπήρχε η δυνατότητα για αιματολογική ή διαγνωστική εξέταση του εγκεφάλου ή για άλλη αντικειμενική μέθοδο, με τους νευρολόγους να αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες, τουλάχιστον στα πρώιμα ιδίως στάδια της νόσου, ώστε να διαγνώσουν αν πρόκειται για Πάρκινσον ή για κάποιο άτυπο παρκινσονικό σύνδρομο.

Το ερευνητικό επιτελείο του Όσκαρ Χάνσον, αποτελούμενο από Βρετανούς και Σουηδούς επιστήμονες, προχώρησε στην διαπίστωση πως η συγκέντρωση μιας πρωτεϊνης των νεύρων στο αίμα επιτρέπει τη σωστή και έγκαιρη διάγνωση με ακρίβεια ανάλογη με την μέτρηση του επιπέδου της ίδιας πρωτεΐνης στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

Η “NfL” πρωτεϊνη σύμφωνα με τις έρευνες αποτελεί μέρος των νευρικών κυττάρων και μπορεί να εντοπιστεί στο αίμα καθώς και στο νωτιαίο μυελό όταν πεθάνουν τα νευρικά κύτταρα. Τα επίπεδα της πρωτεΐνης αυτής είναι χαμηλότερα στους ασθενείς με Πάρκινσον από ό,τι σε ασθενείς με παρκινσονικά σύνδρομα.

Oι επιστήμονες εξέτασαν δείγμα 504 ανθρώπων, είτε υγειών είτε ασθενών με Πάρκινσον ή παρκινσονικά σύνδρομα, με το νέο τεστ αίματος να αποδεικνύεται ακριβές στη διάγνωση των ασθενών σε αρχικό στάδιο όπως και αυτών που ήταν σε πιο προχωρημένο.