Στο "κόκκινο" οι υπηρεσίες για την έξαρση της γρίπης- 400 περιστατικά σε μία ημέρα στη Λάρισα

Σε κατάσταση ετοιμότητας έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές της χώρας καθώς εισέρχεται σε φάση έξαρσης η εποχική γρίπη. Ενδεικτικό είναι πως μόνο σε μία ημέρα, προχθές Δευτέρα, 400 ασθενείς επισκέφθηκαν τα νοσοκομεία της Λάρισας με συμπτώματα γρίπης και 62 από αυτούς χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ την προτελευταία εβδομάδα του 2016 οι 35 στις 1.000 επισκέψεις σε γιατρό αφορούσαν ασθενείς με συμπτώματα γρίπης, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2015 η αντίστοιχη αναλογία ήταν 20 στις 1.000 επισκέψεις σε γιατρό..

Πέρυσι, η κορύφωση του επιδημικού κύματος καταγράφηκε την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, όταν το 12% των επισκέψεων στους γιατρούς αφορούσε ασθενείς με συμπτώματα γρίπης (120 ανά 1.000 επισκέψεις). Μέχρι και χθες, Τρίτη δέκα ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας λόγω σοβαρών επιπλοκών της γρίπης, ηλικίας άνω των 70 ετών, εκ των οποίων τέσσερις παρέμεναν –τουλάχιστον έως τις 2 Ιανουαρίου– νοσηλευόμενοι στην εντατική, όπως αναφέρει η “Καθημερινή”.

Επιπλέον, έχει ήδη καταγραφεί και ένας θάνατος λόγω της γρίπης, που αφορά ασθενή ο οποίος ανήκε σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει ότι η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τη γρίπη. Συγκεκριμένα προτείνει στους πολίτες για την περίοδο έξαρσης της γρίπης, την αποφυγή στενής επαφής με άλλα άτομα, ειδικά εάν είναι άρρωστα, την κάλυψη με χαρτομάντιλο του στόματος και της μύτης κατά τον βήχα ή το φτάρνισμα αντίστοιχα και το συχνό πλύσιμο των χεριών. Παράλληλα σημειώνει ότι όταν ένα άτομο είναι άρρωστο θα πρέπει –εφόσον αυτό είναι δυνατόν– να παραμένει σπίτι του.