Κανέλα: Θαυματουργό όπλο κατά του διαβήτη

Περισσότεροι από 300 εκατ. άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο πάσχουν σήμερα από κάποια μορφή σακχαρώδη διαβήτη, ενώ κάθε χρόνο το ποσοστό των ατόμων που παρουσιάζουν διαβήτη αυξάνεται.

Με τις προβλέψεις αναφορικά με την εξάπλωση της ασθένειας στον παγκόσμιο πληθυσμό να είναι δυσοίωνες –μέχρι το 2040 αναμένεται να πάσχει 1 στους 10 από διαβήτη– αξίζει να δώσουμε περισσότερη προσοχή στη νόσο αυτή, τα συμπτώματά της και τις αιτίες που την προκαλούν.

Και δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη αφορμή από την Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Γιατί στις 14 Νοεμβρίου; Διότι είναι η μέρα γενεθλίων του Καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ, ο οποίος ανακάλυψε τη συνθετική ινσουλίνη μαζί με τον Τσαρλς Μπεστ το 1921 και έσωσε εκατομμύρια ζωές.

Πρόληψη, άσκηση, καλή διατροφή και… κανέλα

 

Εκτός από την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, η άσκηση και η υγιεινή διατροφή είναι δυνατό να βοηθήσουν τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη στη ρύθμιση της νόσου. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει και ένα μπαχαρικό το οποίο ωφελεί την υγεία μας και μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό σύμμαχο στη μάχη κατά του διαβήτη: Η κανέλα!

Τα τελευταία χρόνια, η κανέλα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας σε σχέση με τη συμπληρωματική χρήση της στην αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη.

Πράγματι, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο διεθνούς εμβέλειας περιοδικό Προληπτικής Ιατρικής International Journal of Preventive Medicine τονίζεται ότι η καθημερινή κατανάλωση κανέλας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2!

 

Έρευνες που έγιναν έδειξαν ότι η κανέλα μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό της γλυκόζης, ο οποίος ρυθμίζει καλύτερα το «ζάχαρο» στο αίμα, ενώ έχει ιδιότητες που μιμούνται τη δράση της ινσουλίνης και μελετάται το δραστικό συστατικό της για χρήση αντικατάστασης της ινσουλίνης.

Την ίδια ώρα, όμως, βοηθά σημαντικά στη μείωση της κακής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, ενώ τα ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά της εμποδίζουν την οξείδωση της χοληστερόλης, συμβάλλοντας στη διατήρηση υγιών αρτηριών και τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές κατέληξαν, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι η ένταξη της κανέλας στη διατροφή των διαβητικών βοηθά στη ρύθμιση της γλυκαιμίας και μειώνει τους κίνδυνους που απειλούν τους ασθενείς αυτούς. Μάλιστα, η κανέλα στη διατροφή των ανθρώπων που δεν πάσχουν ακόμα από διαβήτη αλλά έχουν υψηλή γλυκόζη με ανωμαλίες του μεταβολισμού, όπως ο προ-διαβήτης, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση καλύτερων επιπέδων γλυκαιμίας.