Η δυναμική της φιλίας μεταξύ δύο ανθρώπων αντίθετου φύλου έχει αποτελέσει κεντρικό θέμα κινηματογραφικών ταινιών, τηλεοπτικών σειρών αλλά και επιστημονικών μελετών. Οι απόψεις διίστανται, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι είναι δυνατό να υπάρξει πραγματική φιλία ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα και άλλους να επιμένουν ότι οι δύο φίλοι καταλήγουν μοιραία εραστές και μάλιστα είναι πολύ πιθανό να ευτυχήσουν ως ζευγάρι.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Ω-Κλαιρ αποφάσισαν να επανεξετάσουν το –κλασικό θα λέγαμε– ζήτημα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ένας άντρας και μια γυναίκα δύσκολα θα συμφωνήσουν στο κατά πόσο η μεταξύ τους σχέση θα μπορούσε να οριστεί ως «φιλία».
«Καταλήξαμε ότι οι εμπειρίες αντρών και γυναικών σχετικά με τις φιλίες που διατηρούν με άτομα του αντίθετου φύλου διαφέρουν από αυτό που έχουν στο μυαλό τους ως έννοια του φίλου» γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Evolutionary Psychological Science. Πρακτικά, αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν ότι σε γενικές γραμμές οι άντρες είναι πιο πιθανό να ελκύονται ερωτικά από τις γυναίκες φίλες τους απ’ ό,τι οι γυναίκες από τους άντρες φίλους τους, αν και η διαφορά που παρατηρήθηκε ανάμεσα στα δύο φύλα δεν ήταν τεράστια.
Η τάση των ανδρών να θεωρούν τις φίλες τους σεξουαλικά επιθυμητές ίσως αποτελεί… πρωτόγονο ένστικτο. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι «στρατηγικές ζευγαρώματος» που υποσυνείδητα εφαρμόζουμε επηρεάζουν ως έναν βαθμό το κατά πόσο μπορούμε να διατηρήσουμε πραγματική φιλία με ένα άτομο του αντίθετου φύλου. Σύμφωνα με την ερευνήτρια Έιπριλ Μπλέσκε-Ρίτσεκ, οι άντρες είναι πιο πιθανό να ελκύονται ερωτικά από μια φίλη τους επειδή «κινδυνεύουν να αποκλειστούν γενετικά εάν δεν εκμεταλλευτούν πολλαπλές ευκαιρίες για αναπαραγωγή».
Αντίστοιχη μελέτη του 2000 είχε δείξει πάντως ότι αν η σχέση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους του αντίθετου φύλου παραμείνει πλατωνική η φιλία τους είναι πιο πιθανό να αντέξει στον χρόνο.
Πηγή: onmed.gr