15 τροφές που βάζετε στο ψυγείο ενώ δεν θα έπρεπε

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, μας βοηθά να συντηρούμε το φαγητό μας εύκολα. Ασφαλώς, κανείς δεν θέλει τα τρόφιμα για τα οποία ξόδεψε χρήματα να χάνουν την ποιότητά τους, μόλις δυο μέρες αφού τα αγόρασε, επειδή τα αποθήκευσε στα προηγμένα συστήματα ψύξης.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια είδη τροφών που δεν θα έπρεπε να αποθηκεύονται στο ψυγείο καθώς αλλοιώνεται η γεύση τους. Το χειρότερο σενάριο, όντως είναι η μεταβολή της ποιότητας των τροφίμων μετά την συντήρησή τους στο ψυγείο. Βέβαια, υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις που η αποθήκευση κάνει τα τρόφιμα να μουχλιάζουν πιο γρήγορα. Δείτε λοιπόν τη λίστα με τα τρόφιμα που ρητά δεν πρέπει να μπαίνουν στην ψύξη.

refrig01-1024x768

1. Τομάτες. Οι τομάτες ρητά και κατηγορηματικά δεν ανήκουν στο ψυγείο μας, γιατί χάνουν το άρωμά τους. Ο λόγος είναι ότι ο κρύος αέρας στο ψυγείο σταματά τη διαδικασία ωρίμανσης και συνεπώς καταστρέφονται τα αρώματα. Επίσης, ο κρύος αέρας έχει αντίκτυπο στην υφή τους καθώς χαλάει τις μεμβράνες στο εσωτερικό τους. Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρείτε τις τομάτες σας, είναι σε ένα καλάθι ή σε ένα γυάλινο μπολ στον πάγκο της κουζίνας.

refrig02

2. Βασιλικός. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη διατήρηση του βασιλικού στο ψυγείο, είναι ότι απορροφά τις μυρωδιές των τροφών από τις οποίες περιστοιχίζεται. Προσπαθήστε να τον διατηρείτε εκτός ψυγείου, σε μια κούπα με φρέσκο νερό. Αν πράγματι χρειάζεται να τον διατηρήσετε για μεγαλύτερη χρονική περίοδο, δοκιμάστε να τον τυλίξετε πρώτα με χαρτί κουζίνας και στη συνέχεια τοποθετήστε τον σε μια πλαστική σακούλα.

refrig07-1024x682

3. Πατάτες. Υπάρχει μια μεγάλη παρανόηση σχετικά με τη διατήρηση των πατατών σε ένα δροσερό και όχι ψυχρό μέρος. Δοκιμάστε να τοποθετήσετε τις πατάτες σε μια χάρτινη σακούλα σε ένα δροσερό και σκοτεινό μέρος στο σπίτι σας. Είναι καλύτερο να τις βάλετε σε χάρτινη και όχι σε πλαστική σακούλα, γιατί έτσι οι πατάτες μπορεί να παίρνουν περισσότερο αέρα, ο οποίος επιβραδύνει τη διαδικασία αλλοίωσης. Προτιμήστε ένα χαμηλό και σκοτεινό ντουλάπι της κουζίνας σας.

refrig08

4. Σκόρδο. Το σκόρδο έχει το ίδιο πρόβλημα με το ψυγείο που έχουν και οι πατάτες. Πρέπει να το διατηρείτε σε ένα δροσερό και σκοτεινό μέρος, αντί για το ψυγείο. Σε ψυχρές θερμοκρασίες το σκόρδο ξεκινά να βλαστάνει και μπορεί, επίσης, να μουχλιάσει.

Three onions on a white background.
Three onions on a white background.

5. Κρεμμύδια. Αν βάλετε τα κρεμμύδια στο ψυγείο, η υγρασία θα τα μαλακώσει και τελικά θα τα μουχλιάσει. Διατηρείστε τα σε ένα ξηρό, δροσερό και σκοτεινό μέρος. Ωστόσο, κρατήστε τις πατάτες και τα κρεμμύδια χωριστά καθώς όταν αποθηκεύονται μαζί, αλλοιώνονται πιο γρήγορα.

whole and half avocados isolated on white background
whole and half avocados isolated on white background

6. Αβοκάντο. Υπάρχει μια παγίδα με τη διατήρηση του αβοκάντο στο ψυγείο. Αν τα αγοράσατε ώριμα και δεν χρειάζεται να τα καταναλώσετε αμέσως, μπορούν να μπουν στο ψυγείο. Ωστόσο, αν θέλετε τα αβοκάντο σας να ωριμάσουν , μην τα βάλετε στο ψυγείο. Ο ψυχρός αέρας θα σταματήσει την ωρίμανση.

refrig06-1024x731

7. Ελαιόλαδο. Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι δεν πρέπει να βάζουμε το ελαιόλαδο στο ψυγείο. Σε χαμηλές θερμοκρασίες το ελαιόλαδο συμπυκνώνεται και αποκτά μια σκληρή πυκνότητα, όμοια με το βούτυρο. Διατηρείστε το αγαπημένο σας λάδι σε ένα δροσερό και σκοτεινό μέρος.

refrig09-1024x682

8. Ψωμί. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε το φρέσκο ψωμί, είναι να το βάλετε στο ψυγείο διότι η χαμηλή θερμοκρασία απλά θα το ξεράνει πολύ γρήγορα. Το ψωμί πρέπει να διατηρείται έξω, στον πάγκο σε μια ειδική θήκη.  Γενικά, το ψωμί που θα φάτε στις επόμενες τέσσερις μέρες πρέπει να τεμαχίζεται σε φέτες, έτοιμο να φαγωθεί και το υπόλοιπο να καταψύχεται. Να είστε σίγουροι ότι συσκευάσατε το ψωμί που αποθηκεύετε στον καταψύκτη, ώστε να διατηρήσει την υγρασία του.  Επιπλέον, όταν το μεταφέρετε από τον καταψύκτη αφήστε το να ξεπαγώσει αργά και ολοκληρωτικά πριν το ψήσετε ή τα φάτε. Σημαντική συμβουλή: ποτέ μην βάζετε το ψωμί στην κατάψυξη χωρίς πρώτα να το τυλίξετε σε μια πλαστική σακούλα. Διαφορετικά… το ψωμί σας θα μυρίσει από ό,τι άλλο υπάρχει στον καταψύκτη!

refrig10-1024x819

9. Καφές. Ο καφές στο ψυγείο θα χάσει όλα τα αρώματά του. Όπως και ο βασιλικός, μπορεί να απορροφήσει μυρωδιές από τα τρόφιμα που υπάρχουν τριγύρω. Αντιθέτως, πρέπει να αποθηκεύετε τον καφέ σε ένα σκοτεινό και δροσερό μέρος, ώστε να διατηρεί τη φρεσκάδα και όλα τα αρώματά του. Ωστόσο, μπορείτε να αποθηκεύσετε μεγαλύτερες ποσότητες καφέ στον καταψύκτη!

refrighon-1024x696

10. Μέλι. Δεν πρέπει να διατηρείτε το μέλι στο ψυγείο, γιατί δεν χρειάζεται αν το κρατάτε σφιχτά σφραγισμένο. Με αυτόν τον τρόπο το μέλι θα είναι καλό για πάντα. Από την άλλη, αν διατηρήσετε το μέλι στο ψυγείο μπορεί να κρυσταλλώσει. Σε αυτή την περίπτωση, τοποθετήστε το γυάλινο βάζο μέσα σε νερό που βράζει, για να αποκτήσει και πάλι την αρχική του σύσταση. Προσέξτε μόνο να μην μπει νερό μέσα στο μέλι.

refrig1111.

11. Λεμόνια, Πορτοκάλια και Λάιμ. Τα λεμόνια τα πορτοκάλια και τα λάιμ πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες δωματίου στον πάγκο της κουζίνας σας. Ο ψυχρός αέρας του ψυγείου καταστρέφει την ποιότητα αυτών των φρούτων. Ωστόσο, καλό είναι να μην τα τοποθετείτε πολύ κοντά μεταξύ τους έξω από το ψυγείο καθώς υπάρχει κίνδυνος να μουχλιάσουν πιο γρήγορα.

refrig12

12. Πίκλες. Οι πίκλες έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε συντηρητικά, κυρίως ξύδι. Αυτός τις κάνει τραγανές, ακόμη κι αν τις αφήσετε στην αποθήκη τροφίμων. Ωστόσο, αν προτιμάτε τις πίκλες σας κρύες πρέπει να τις αποθηκεύετε στην πόρτα του ψυγείου, ώστε να αφήνετε τα πιο ψυχρά μέρη του για άλλα τρόφιμα, που τα χρειάζονται περισσότερο από τις πίκλες.

refrig13

13. Αρωματικά βότανα. Πράγματι, δεν υπάρχει λόγος να τοποθετήσετε στο ψυγείο τα ωραία αρωματικά σας βότανα που διαλέξατε από την αγορά. Αντί να σκοτώσετε τα αρώματά τους διατηρώντας τα σε τόσο χαμηλή θερμοκρασία, τοποθετείστε τα σε ένα γυάλινο βάζο με νερό και κρατήστε τα στον πάγκο της κουζίνας. Με αυτόν τον τρόπο η κουζίνα σας θα φαίνεται πιο όμορφη και τα βότανά σας θα το ανταποδώσουν με τα αρώματά τους.

refrig14

14. Dressings για σαλάτες. Τα περισσότερα dressings, όπως και άλλα καρυκεύματα μπορεί να αποθηκεύονται έξω απ’ το ψυγείο ειδικά όσα έχουν ως βάση το ξύδι ή το λάδι. Έχετε κατά νου όμως ότι εκείνα που είναι βασισμένα σε κρέμες ή στο γιαούρτι πρέπει σίγουρα να διατηρούνται στο ψυγείο.

refrig15-1024x576

15. Κέτσαπ. Μην εκπλήσσεστε! Ακόμη και να ανοιχτεί η κέτσαπ, μπορεί άνετα να διατηρηθεί στην αποθήκη τροφίμων. Επειδή περιέχει μεγάλες ποσότητες από ξύδι και συντηρητικά δεν θα χαλάσει έξω απ’ το ψυγείο. Και αν δεν μας πιστεύετε, σκεφτείτε μόνο τα πακέτα με κέτσαπ στα fast food!