«Καλπάζει» η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια παγκοσμίως

Εξαιρετικά συχνή είναι στην Ελλάδα η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή -όπως ονομάζεται αλλιώς- «νόσος των καπνιστών». Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι τέσσερις στους δέκα Έλληνες καπνίζουν, φέρνοντας τη χώρα μας στην πρώτη αρνητική θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κατά τη διάρκεια του δορυφορικού συμποσίου με θέμα «Η παθοφυσιολογική προσέγγιση της θεραπείας της ΧΑΠ», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 24ου Πανελληνίου Πνευμονολογικού Συνεδρίου, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (νοσοκομείο Ευαγγελισμός) και γενικός γραμματέας Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε ότι η ΧΑΠ αποτελεί σοβαρή αιτία νοσηρότητας και θνητότητας και στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ στο tovima.gr, η επίπτωσή της φτάνει στο 8,4% στον γενικό πληθυσμό (11,6% στους άντρες και 4,8% στις γυναίκες). Tα συχνότερα συμπτώματα της νόσου είναι ο βήχας, η αυξημένη απόχρεμψη το φούσκωμα και η δύσπνοια κατά την κόπωση. Σε πιο προχωρημένα στάδια ο ασθενής μπορεί να παρουσιάζει συριγμό, κυάνωση, καθώς και συστηματικές εκδηλώσεις, όπως καχεξία, μυϊκή αδυναμία, οστεοπόρωση, κατάθλιψη, αναιμία χρόνιας νόσου και σημεία πνευμονικής καρδίας.
Σύμφωνα με τον κ. Νικόλαο Τζανάκη, αναπληρωτή καθηγητή Κλινικής Επιδημιολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, η φυσική πορεία της νόσου εμφανίζεται στον ασθενή με ορισμένα πολύ ενοχλητικά συμπτώματα, τα οποία είναι η δύσπνοια και η μείωση της ικανότητας για άσκηση. Το γεγονός αυτό παρουσιάζεται εξαιτίας των δομικών αλλαγών του αναπνευστικού συστήματος, οι οποίες συνοψίζονται στους όρους «μείωση της ροής» και «πνευμονική υπερδιάταση». Καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα συμπτώματα αυτά περιστασιακά επιδεινώνονται και ο ασθενής μπορεί να οδηγηθεί στο νοσοκομείο. «Οι συνδυασμοί βρογχοδιασταλτικών φαρμάκων φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν τα δυο αυτά σημαντικά στοιχεία της νόσου» σημείωσε.
Στη συνέχεια, ο πνευμονολόγος, επιμελητής στην Πνευμονολογικής Μονάδας Α’ ΚΕΘ – ΕΚΠΑ του Ευαγγελισμού κ. Γιώργιος Χειλάς επεσήμανε ότι η προσθήκη νέων φαρμάκων στη θεραπευτική φαρέτρα κατά της ΧΑΠ είναι επιτακτική ανάγκη.
Τρίτη αιτία θανάτου
Όπως είπε ο κ. Χειλάς, «η ΧΑΠ αποτελεί από το 2012 την τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως και σε αυτήν οφείλεται το 5,6% των θανάτων (3.000.000 θάνατοι ετησίως). Ως εκ τούτου, η προσθήκη νέων φαρμάκων στη θεραπευτική φαρέτρα κρίνεται επιτακτική ανάγκη. Ο νέος συνδυασμός διπλής βρογχοδιασταλτικής δράσης ινδακατερόλης/γλυκοπυρρόνιου αποτελεί αποφασιστικό βήμα στη διαχείριση της νόσου καθώς βελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία και μειώνει τα συμπτώματα του ασθενούς».