Σε απαξίωση το ελληνικό φάρμακο για χάρη των πολυεθνικών

Η χθεσινή συμφωνία της κυβέρνησης με το κουαρτέτο ανατρέπει τις ισχύουσες συνθήκες στη διαμόρφωση της τιμής των φαρμάκων, ευνοώντας τις εισαγωγές και τη δημιουργία ολιγοπωλείου των πολυεθνικών στην ελληνική φαρμακευτική δαπάνη, καταδικάζοντας σε απαξίωση το ελληνικό φάρμακο. Η παραπάνω συμφωνία θα προκαλέσει τρομερές συνέπειες τόσο για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα, καθιερώνει clawback και στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.

Συγκεκριμένα το αρχικό προαπαιτούμενο (milestone 41) για την επίτευξη συμφωνίας, ήταν “η άμεση κατάργηση” των υφιστάμενων συνθηκών διαμόρφωσης της τιμής των off-patent που έφτανε μέχρι τα 12 ευρώ και των γενοσήμων μέχρι 7,8 ευρώ ανά συσκευασία. Η διαπραγμάτευση κατέληξε στη σταδιακή απομείωση της τιμής των ήδη προσιτών φθηνών φαρμάκων, μέσα στην περίοδο των επόμενων δύο ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων αναμένεται να εκδοθούν 4 Δελτία Τιμών Φαρμάκων.

Οι πληροφορίες του 7imeres.gr αναφέρουν ότι:

Στο δελτίο τιμών του α΄ εξαμήνου του 2016, το όριο κατώτερης τιμής θα είναι 9 ευρώ για τα off-patent και 5,5 ευρώ για τα γενόσημα.
Στο δελτίο τιμών του β΄ εξαμήνου του 2016 το όριο θα είναι 7 ευρώ για τα off-patent και 4 ευρώ για τα γενόσημα.
Στο δελτίο τιμών του α΄ εξαμήνου του 2017 το όριο θα είναι 4,5 ευρώ για τα off-patent και 3 ευρώ για τα γενόσημα.
Στο δελτίο τιμών του β΄ εξαμήνου του 2017 το όριο θα είναι 1 ευρώ για off-patent και γενόσημα.

Τα παραπάνω θα ρυθμίζονται με Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί άμεσα.

Αυτό σημαίνει ότι τα ήδη φτηνά ελληνικά φάρμακα (σ.σ. κυρίως τα γενόσημα) δεν θα μπορούν να παράγονται πλέον με τις νέες απαξιωμένς τιμές αποζημίωσης και θα αποσυρθούν από την αγορά. Έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την υποκατάστασή τους από ακριβά εισαγόμενα νέα φάρμακα. Η συμμετοχή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στη φαρμακευτική πίτα είναι πολύ πιθανό ότι θα περιοριστεί σε επίπεδα κάτω του 10% με τα φάρμακα εισαγωγής να… κάνουν πάρτυ, με τις ευλογίες των δανειστών και την εγκληματική σύμπραξη της κυβέρνησης. Από την άλλη, ένας δυναμικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας οδηγείται σε περιπέτεια, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην οικονομία και την απασχόληση.

Και όλα αυτά όταν η φαρμακευτική δαπάνη είναι “κλειστή” περίπου στα δύο δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία και η επιλεκτική μείωση της τιμής των ελληνικών φαρμάκων δεν παράγει το παραμικρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Clawback και στα νοσοκομεία

Παράλληλα, οι δανειστές έθεσαν στη διαπραγμάτευση την καθιέρωση μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back) στην ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Συμφωνήθηκε τελικά το ύψος της δαπάνης πάνω από την οποία θα υπάρχει claw back να είναι 570 εκατ. ευρώ για το έτος 2016, 550 εκατ. ευρώ για το έτος 2017 και 530 εκατ. ευρώ για το έτος 2018. (Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, υπολογίζεται ότι η φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία φθάνει τα 484 εκατ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτά τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, τα οποία υπολογίζονται στα 120 εκατ. ευρώ για φέτος).

Η αρχική απαίτηση των δανειστών ήταν αφενός η άμεση και άπαξ κατάργηση των σημερινών συνθηκών στις τιμές των off-patent και γενόσημων, χωρίς δηλαδή σταδιακή απομείωση, και αφετέρου, το ύψος της ενδονοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης πάνω από το οποίο θα απαιτείται claw back να οριστεί στα 500 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά του το Υπουργείο Υγείας, δηλώνει πως θεωρεί ότι “η συμφωνία αυτή μπορεί να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς φαρμάκων και τη δημόσια υγεία” υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, δηλαδή αύξηση του όγκου τους στην φαρμακευτική αγορά, μέσω κινήτρων για γιατρούς, ασθενείς και φαρμακοποιούς, καθώς και εκστρατείες ενημέρωσης για την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία των ποιοτικών γενοσήμων που κυκλοφορούν στη χώρα. [ Σ.Σ. Πως όμως θα αυξηθεί η χρήση γενοσήμων, αφού ισχύει νομοθετημένη … υποχρεωτική συνταγογράφηση με δραστική; Και όταν η δραστική τις περισσότερες τφορές είναι ταυτοποιημένη με τα πρωτότυπα φάρμακα εισαγωγής; Οι αιτιάσεις του υπουργείου στερούνται, συνεπώς, λογικής και κινούνται στη σφαίρα της υποκρισίας.]
β) Σύσταση της επιτροπής διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ)
γ) Εισαγωγή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών για τη συνταγογράφηση και των νοσοκομειακών φαρμάκων.
δ) Αναδιοργάνωση του συστήματος προμηθειών φαρμάκων στα νοσοκομεία και κεντρική διαχείριση ακριβών νοσοκομειακών φαρμάκων, όπως τα ογκολογικά.

Πηγή: 7imeres.gr