Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης

Η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου και είναι αφιερωμένη στη νόσο της θρόμβωσης, και στις σοβαρές επιπτώσεις υγείας που μπορεί αυτή να προκαλέσει, όταν δεν υπάρχει η κατάλληλη πληροφόρηση και αγνοήσουμε τα συμπτώματα που υποδεικνύουν την εμφάνισή της.
Η ημερομηνία επιλέχθηκε λόγω των γενεθλίων του πρωτοπόρου στην παθοφυσιολογία Γερμανού Παθολόγου dr Rudolf Virchow. Ο dr Rudorlf Virchow ανέπτυξε για πρώτη φορά την έννοια της «θρόμβωσης» και έκανε σημαντικά βήματα προόδου στην κατανόηση αυτής τής συχνά «παρεξηγημένης» ή μη διαγνωσμένης νόσου.
Η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης έχει σαν στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη νόσο και τις επιπτώσεις της.
Καθώς στην θρόμβωση οφείλονται κυρίως οι 3 πρώτες καρδιαγγειακές αιτίες παγκοσμίως όπως: εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα μυοκαρδίου και φλεβική θρομβοεμβολική νόσος.
Ο πυρήνας της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης αποτελείται από επιστημονικές/ιατρικές εταιρείες, συλλόγους ασθενών κ.ά., που προσπαθούν:
* Να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τη σοβαρότητα της νόσου και τους κινδύνους που ενέχει για την υγεία μας.
* Να μειώσουν τον αριθμό των περιπτώσεων που δε γίνεται διάγνωση της νόσου.
* Να προωθήσουν την πρόληψη με τη βοήθεια διαγνωστικών εξετάσεων.
* Να παροτρύνουν τους φορείς υγείας να εφαρμόσουν στρατηγικές για την εξασφάλιση «βέλτιστων πρακτικών» για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία
* Να συμμετέχουν στην ανεύρεση πόρων για την υποστήριξη του κινήματος και των κλινικών ερευνών που θα συντελέσουν στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων που επιφέρει η νόσος στην υγεία.
Συμπερασματικά δηλαδή να σώσουν ζωές.
Η προβολή της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για ενημέρωση κοινού και των επαγγελματιών υγείας καθώς και την ανάπτυξη πολύπλευρης δράσης για την καταπολέμηση της νόσου.