Η φαρμακευτική πολιτική των τελευταίων χρόνων παρότι μείωσε και σωστά την υπέρογκη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, την ίδια στιγμή αύξησε υπέρμετρα την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών και, το πιο σημαντικό, δεν επηρέασε καθόλου τον όγκο των συνταγών. Είναι σίγουρο ότι η επικέντρωση στη μείωση της τιμής/φαρμακευτικό σκεύασμα είναι αδιέξοδη. Το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και η λύση του οφείλει να περιλαμβάνει ενισχυμένους ελέγχους σε εγκριτικές και μετεγκριτικές διαδικασίες, έλεγχο συνταγογράφησης, συστηματικές διαπραγματεύσεις για την αποζημίωση, κίνητρα διείσδυσης γενοσήμων στην αγορά, δίκαια rebates κλπ.
Αυτό τόνισε στην ομιλία του κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ο οποίος υποσχέθηκε διασφάλιση καθολικής πρόσβασης σε ποιοτική φροντίδα υγείας, διαφανή διακυβέρνηση του Συστήματος Υγείας μέσω σύγχρονης και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης και βιώσιμη χρηματοδότηση του Συστήματος Υγείας, τονίζοντας ότι αυτοί είναι οι τρεις άξονες της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει το υπουργείο Υγείας.
Ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για “τομείς προνομιακής παρέμβασης μιας αριστερής κυβέρνησης εντός του Μνημονίου, όπως η προοδευτική μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα με δικαιότερη κατανομή βαρών και αναδιανομή του πλούτου, όπως η μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ, την ΠΦΥ και την Ψυχική Υγεία, όπως η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, η ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας, οι θεσμικές αλλαγές για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, της διαπλοκής και του πελατειακού συστήματος” και πρόσθεσε πως “ιστορική μας ευθύνη είναι να βγάλουμε την κοινωνία και τη χώρα από την κρίση με σχέδιο, όραμα και πολιτική αξιοπιστία. Και αυτό θα κάνουμε”.
Ως αντιπάλους, ο κ. Ξανθός έκρινε τα εκρηκτικά προβλήματα του Συστήματος Υγείας, το δημοσιονομικό πλαίσιο της συμφωνίας που συντηρεί τη λιτότητα, αλλά κυρίως τις αντιστάσεις ενός ολόκληρου συστήματος συμφερόντων συντηρούμενο από διαχρονικές παθογένειες και στρεβλώσεις της δημόσιας περίθαλψης , από κλίμα ανοχής στην προκλητή ζήτηση, σπατάλη, διαφθορά και εκμετάλλευση του αρρώστου, που διαχρονικά αποτελεί δομικό στοιχείο του ΕΣΥ και μηχανισμό πολιτικής συναλλαγής και συγκάλυψης ευθυνών.
Σε ό,τι αφορά την Πολιτική Φαρμάκου ο Υπουργός Υγείας μίλησε για ισότιμη και καθολική πρόσβαση σε αποτελεσματικά, ποιοτικά και ασφαλή φάρμακα και αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων και ταυτόχρονη χρήση νέων εργαλείων ελέγχου της συνταγογράφησης και του κόστους. Σύμφωνα με τον κ. Ξάνθο στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιηθούν η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ που πρέπει γρήγορα να συγκροτηθεί, καθώς και η Επιτροπή Ελέγχου της Φαρμακευτικής Δαπάνης υπό τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου, που έχει προχωρήσει ήδη στην ενσωμάτωση περισσότερων θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Παράλληλα ανέφερε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε δράσεις και πολιτικές που θα προάγουν την παραγωγική προοπτική και την ανάπτυξη στον κλάδο του φαρμάκου, την βασική και την κλινική έρευνα, και τις αντίστοιχες επενδύσεις. Επίσης θα υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος στην έγκριση και διακίνηση των φαρμακευτικών προϊόντων, διάφανη και ξεκάθαρη τιμολογιακή πολιτική, δίκαιο σύστημα εκπτώσεων (rebates), μητρώα ασθενειών (registries) με τελικό στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την προστασία της δημόσιας υγείας, αποτελεσματική πολιτική αποζημίωσης των συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα ασφαλιστικά ταμεία, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση όλων των πολιτών στην απαραίτητη για αυτούς φαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και να αξιοποιούνται με ορθολογικό τρόπο τα χρήματα του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, μείωση του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων με κοινωνικά και νοσολογικά κριτήρια και διασφάλιση της ασφαλούς και επαρκούς διάθεσης φαρμάκων σε όλη τη χώρα μέσα από το δίκτυο των ιδιωτικών φαρμακείων.
Καταλήγοντας, ο κ. Ξάνθος ξεκαθάρισε ότι η επικέντρωση στη μείωση της τιμής/φαρμακευτικό σκεύασμα είναι αδιέξοδη και υπογράμμισε ότι το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και η λύση του οφείλει να περιλαμβάνει ενισχυμένους ελέγχους σε εγκριτικές και μετεγκριτικές διαδικασίες, έλεγχο συνταγογράφησης, συστηματικές διαπραγματεύσεις για την αποζημίωση, κίνητρα διείσδυσης γενοσήμων στην αγορά, δίκαια rebates κλπ.