Επέστρεψε ο Έμπολα στην Λιβερία με έναν νεκρό

Επέστρεψε ο αιμορραγικός πυρετός Έμπολα στη Λιβερία όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της αφρικανικής χώρας μετά τον θάνατο ενός 17χρονου νέου. Ο άτυχος έφηβος διαγνώστηκε με τον Έμπολα μόλις 48 ημέρες μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι η Λιβερία είχε απαλλαγεί από τον φονικό ιό, στις 9 Μαΐου. Πάνω από 8.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια λόγω της ευρείας εξάπλωσης του ιού στη χώρα το 2014.

Αν και οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι επρόκειτο για κρούσμα Έμπολα μετά τον θάνατο του 17χρονου, η σορός του τάφηκε κατά τον τρόπο που επιβάλλουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού. Ο εντοπισμός του νέου κρούσματος προκάλεσε τρόμο στους κατοίκους της Λιβερίας, που πίστευαν ότι είχαν γλιτώσει από τον εφιάλτη που μάστιζε τη χώρα τους.

«Δεν υπάρχει λόγος πανικού», δήλωσε στο Reuters o Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας της Λιβερίας, Τόλμπερτ Νιένσουα, επισημαίνοντας ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία εντοπισμού των ατόμων που ήρθαν σε πρόσφατη επαφή με τον νεκρό.