Η θορυβώδης ψυχαγωγία μπορεί να επηρεάσει την ακοή

Εκατομμύρια νέοι σε όλη την Ευρώπη μπορεί να υποστούν μόνιμη απώλεια της ακοής τους έπειτα από 5 χρόνια, εάν ακούν μουσική με ακουστικά στις συσκευές ΜΡ3 σε πολύ δυνατή ένταση μία ώρα την ημέρα, ανακοίνωσαν επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τουλάχιστον 10 εκατομμύρια Ευρωπαίοι απειλούνται με απώλεια ακοής, καθώς ο διαρκής δυνατός θόρυβος που μπορεί να προέρχεται από συσκευές ΜΡ3 ξεπερνά τούς πιο δυνατούς θορύβους σε χώρους εργασίας ή εργοστάσια. Η ένταση του ήχου σε κάποιες από τις συσκευές αυτές ξεπερνά ακόμη και τον θόρυβο ενός αεροπλάνου τη στιγμή της απογείωσης.

Η έρευνα, που διεξήχθη κατ΄ εντολή της Κομισιόν από την Επιστημονική Επιτροπή για τους Νέους Κινδύνους στη Δημόσια Υγεία, προειδοποιεί ότι οι νέοι δεν κατανοούν τον κίνδυνο αν ακούν μουσική σε ένταση μεγαλύτερη των 89 ντεσιμπέλ, παρά αρκετά χρόνια αργότερα.

«Η συχνή ακρόαση από ατομικές συσκευές ΜΡ3 σε υψηλή ένταση όταν κάποιος είναι νέος», αναφέρεται στην έρευνα, «συχνά δεν έχει άμεση επίπτωση στην ακοή, όμως μπορεί να οδηγήσει στην απώλειά της αργότερα».

Η έρευνα αυτή είναι η τελευταία από μια σειρά επιστημονικών μελετών που προειδοποιούν ότι οι νέοι της γενιάς των ΜΡ3 μπορεί να παρουσιάσουν κώφωση μεγαλώνοντας. Όμως ευάλωτοι φαίνεται ότι είναι και οι μεγαλύτεροι. Στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπολογίζεται ότι περίπου 50 με 100 εκατομμύρια άνθρωποι ακούν μουσική από φορητές συσκευές καθημερινά.

Θορυβώδης ψυχαγωγία

Εκείνοι που ακούν μουσική σε υψηλή ένταση περισσότερο από μία ώρα την ημέρα κινδυνεύουν να απολέσουν την ακοή τους έπειτα από πέντε χρόνια. Στην έρευνα καταγγέλλεται η αντίληψη της «θορυβώδους ψυχαγωγίας» και τονίζεται ότι τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να προστατευθούν από τους δυνατούς θορύβους.

«Υπάρχει όλο και μεγαλύτερη ανησυχία για την έκθεση της νέας γενιάς σε προσωπικές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής που έχουν ένταση πολλών ντεσιμπέλ», αναφέρεται. Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι ο αριθμός των ατόμων που μπορεί να ανήκουν σε αυτή την κατηγορία κυμαίνεται μεταξύ 5% και 10% όσων ακούν μουσική, δηλαδή έως και 10 εκατομμύρια πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έρευνα προτείνει να περιοριστεί η ένταση του ήχου στις φορητές συσκευές στα 90 ντεσιμπέλ, που είναι το όριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους θορύβους σε χώρους εργασίας.

Στο στόχαστρο και τα κινητά

Οι πωλήσεις συσκευών για ακρόαση μουσικής έχουν εκτοξευθεί στις χώρες της Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα των ΜΡ3. Ειδικοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπολόγισαν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν πωληθεί στην Ε.Ε. από 184 έως 246 εκατομμύρια φορητές συσκευές μουσικής ακρόασης, εκ των οποίων τα ΜΡ3 κυμαίνονται από 124 έως 165 εκατομμύρια.

Όμως και τα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούν πολύ δυνατή ένταση δέχθηκαν τα πυρά της Μεγκλένα Κούνεβα, της επιτρόπου που είναι αρμόδια για καταναλωτικά θέματα. «Ανησυχώ για το γεγονός ότι τόσο πολλοί νέοι άνθρωποι… που χρησιμοποιούν συχνά προσωπικές μουσικές συσκευές και κινητά τηλέφωνα σε υψηλά ντεσιμπέλ μπορεί χωρίς να το γνωρίζουν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στην ακοή τους», δήλωσε.

Πηγή: tanea.gr