Τα εμφράγματα η πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα

Τα εμφράγματα, και κυρίως το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, αποτελούν μακράν την πρώτη αιτία θανάτων στη χώρα, όπως επισήμανε από τα Χανιά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Στέφανος Φούσας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την έναρξη καρδιολογικού συνεδρίου με θέμα «Νεότερες εξελίξεις στην καρδιολογία», που οργανώνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Φούσας, ένας από τους βασικούς παράγοντες εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων είναι το κάπνισμα, με το ποσοστό όσων καπνίζουν στην Ελλάδα να είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που καταγράφεται παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον ίδιο, στον γυναικείο πληθυσμό στην Ελλάδα το ποσοστό όσων καπνίζουν είναι 40%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό παγκοσμίως είναι μόλις 8%, στον ανδρικό πληθυσμό το ποσοστό στην Ελλάδα είναι 60% και παγκοσμίως 40%, ενώ παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί νέοι από ηλικίες 15-17 ετών να είναι καπνιστές.

Ανέφερε, επίσης, ότι η πλέον επικίνδυνη ηλικία για την εκδήλωση οξέος εμφράγματος είναι τα 50 έτη και πάνω, ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις εκδήλωσης εμφράγματος και σε μικρότερες ηλικίες από 25-35 ετών, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν έχουν καμία προδιάθεση, αλλά είναι καπνιστές.

Ακόμη, ο κ. Φούσας ανακοίνωσε ότι από τον Σεπτέμβριο η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία αρχίζει σε όλα τα σχολεία εκστρατεία ενημέρωσης για τους κινδύνους που προκαλεί το κάπνισμα στην υγεία, ενώ επισήμανε την ανάγκη να εφαρμοστεί με αυστηρότητα στη χώρα μας ο αντικαπνιστικός νόμος. «Η μείωση των παραγόντων κινδύνου είναι απαραίτητη, ώστε να μειωθούν τα ποσοστά εμφάνισης καρδιολογικών προβλημάτων και κυρίως, του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου», τόνισε.

Όπως τόνισε, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για μείωση των καρδιακών κινδύνων και των θανάτων, δίνει ιδιαίτερο βάρος στην περιφέρεια. Μάλιστα, στο συνέδριο των Χανίων θα εκπαιδευτούν 30 υπάλληλοι υπηρεσιών του Δήμου, της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ στο θέμα της καρδιακής αναζωογόνησης, με την παροχή των πρώτων βοηθειών σε πολίτες που έχουν υποστεί έμφραγμα. Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα λάβουν δίπλωμα πιστοποίησης.

«Τα πρώτα πέντε λεπτά είναι πολύ κρίσιμα για την πορεία της υγείας του ασθενή μέχρι να φθάσει η μονάδα του ΕΚΑΒ», επεσήμανε ο κ. Φούσας. Παράλληλα, στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί ανοικτή εκδήλωση ενημέρωσης των πολιτών για τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνουν, ώστε να μειωθούν οι παράγοντες εκδήλωσης εμφράγματος.

Ο έλεγχος της πίεσης, η παρακολούθηση του ζαχάρου και της χοληστερίνης, ο περιορισμός του καπνίσματος και του άγχους, είναι μερικά από τα στοιχεία που μπορούν να δράσουν προληπτικά στην εκδήλωση κάποιου καρδιακού νοσήματος, ενώ καθοριστικός είναι και ο έλεγχος της κληρονομικότητας.

Πέραν αυτών οι πολίτες θα ενημερωθούν για το τι πρέπει να κάνουν, όταν υποστούν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Στη θεματική του συνεδρίου συμπεριλαμβάνεται και σεμινάριο που απευθύνεται σε καρδιολόγους και γενικούς γιατρούς. Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Άρης Αναστασάκης, τόνισε, ότι ένας από τους στόχους του συνεδρίου είναι να ξεκινήσει μια προσπάθεια εκπαίδευσης των γιατρών σε όλη την Ευρώπη πάνω στα ζητήματα των σπάνιων καρδιολογικών νοσημάτων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία τα σπάνια καρδιολογικά νοσήματα παρουσιάζονται με μεγάλη συχνότητα, με το πρόβλημα να είναι πολύ μεγαλύτερο, κυρίως, στη νησιωτική χώρα. «Τα νησιά μας είναι φυσικά “πάρκα” αυτών των νοσημάτων και η νόσος της Νάξου -που αφορά την περιοχή των Κυκλάδων- είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του φαινομένου», είπε χαρακτηριστικά.

Στην ανάγκη εκπαίδευσης των γιατρών για την αντιμετώπιση των σπάνιων καρδιολογικών νοσημάτων αναφέρθηκε και η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Γένοβα, Αλίτα Καθόριο, επισημαίνοντας παράλληλα τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν σε αυτό τα ευρωπαϊκά ιατρικά δίκτυα, που ήδη απλώνονται σε όλη την Ευρώπη.

Όπως ανέφερε, με την πρόοδο της επιστήμης η μελέτη των σπάνιων νοσημάτων « ξεκλειδώνει» τους μηχανισμούς τους, ώστε οι γιατροί να μπορούν να αντιληφθούν μηχανισμούς που αφορούν συνήθη νοσήματα της καρδιάς, όπως το έμφραγμα και η υπέρταση. «Τα σπάνια νοσήματα μπορεί να αποδειχθεί ότι αποτελούν ερευνητικά μοντέλα της φύσης από τα οποία μπορούμε να ανακαλύψουμε μηχανισμούς και φάρμακα τα οποία μπορούν να ωφελήσουν τον πληθυσμό, ακόμα και με απλά νοσήματα της καρδιάς», επισήμανε.

Ο καθηγητής της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Λονδίνου, Πέρι Έλιοτ, αναφέρθηκε στην πρόοδο της επιστήμης, επισημαίνοντας ότι «τα σπάνια νοσήματα της καρδιάς έχουν αντιμετώπιση» και εκτιμώντας πως «σύντομα θα αποτελούν μια αντιμετώπιση ρουτίνας», αλλά και στην στην ανάγκη εκπαίδευσης των νέων καρδιολόγων. Οι αιφνίδιοι θάνατοι, κυρίως νέων ανθρώπων, αποτελούν μια ακόμα θεματική του συνεδρίου των Χανίων.

Σύμφωνα με την Αλίτα Καθόριο, οι περισσότεροι αιφνίδιοι θάνατοι έχουν γενετικό υπόστρωμα, ενώ μεγάλη ευθύνη έχει και το ντόπινγκ, το οποίο -όπως είπε- μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο μυοκάρδιο. «Έχει μεγάλη σημασία να ξέρουμε το οικογενειακό μας ιστορικό και να εκπαιδεύονται οι πολίτες στην αντιμετώπιση απρόβλεπτων καταστάσεων, όπως τα φάρμακα του ντόπινγκ, ακόμα και ένα χτύπημα το οποίο μπορεί να οδηγήσει έναν αθλητή, έναν νέο σε μια επικίνδυνη αρρυθμία στην καρδιά του ακόμα και στο θάνατο», επισήμανε.